A külföldi támogatás

2017.06.14.

Az Útilapu Hálózat magyar és külföldi fiatalokkal dolgozik együtt Magyarországon, az elfogadó társadalomért és a békés együttélés​ért. Az Útilapu alapértékei az önkéntesség, erőszakmentesség, az emberi jogok, szolidaritás, környezettudatosság, befogadás, felelősségteremtés és együttműködés.

Ennek mentén:

  • lehetőséget teremtünk programjaink résztvevőinek hogy kiálljanak önmagukért és a nekik fontos társadalmi ügyekért;
  • hátrányos helyzetű térségekben nemzetközi önkéntesekkel közösen segítünk, sokszínűséget viszünk a mindennapokba;
  • tudatos és szociálisan érzékeny állampolgárokként támogatjuk és együtt alkotunk a nehéz helyzetben lévőkkel, így menekültekkel is.

Tevékenységeinkkel és szolidaritásunkkal az ország javát szolgáljuk és békés jövőjét építjük ahhoz a rengeteg másik szervezethez hasonlóan, akiket a civilek átláthatóságáról szóló törvény megbélyegez, és működését megnehezíti.

Hisszük, látjuk és a kis közösségek építését szolgáló táboraink és külföldi partnereinkkel való együttműködésünk során napról napra és hétről hétre tapasztaljuk, hogy a külföldről jövő támogatás és segítség nem káros, hanem olyan helyeken nyújt pótolhatatlan segítséget, ahol a magyar kormány és a hatóságok nem tesznek semmit. A civil szervezetek e támogatásokról pedig minden évben részletesen beszámolnak a magyar állam és a nyilvánosság felé is. Ezen beszámolók pár kattintással elérhetőek a bíróság és a civil szervezetek honlapjain is.

Sajnos kizárólag hazai forrásból hathatós programokat szervezni, munkatársakat fizetni nem lehetséges. Külföldi – közte Európai Uniós – támogatás nélkül egyetlen tréninget, ifjúsági cserét sem tudnánk megszervezni, pedig ezek egyedülálló és ingyenes lehetőséget nyújtanak a mai fiataloknak, hogy változatos dolgokról tanuljanak, tapasztalatokat szerezzenek és nyitott emberekké váljanak.

Mi, az Útilapu Hálózat önkéntesei így értetlenül állunk a frissen elfogadott törvény előtt. Abban azonban biztosak vagyunk, hogy még több önkéntes energiát fogunk belefektetni abba, hogy hazai és külföldi önkéntesek munkájával, értékteremtő programokat hozzunk létre, ezzel jobb hellyé téve otthonunkat, Magyarországot.