Külföldi önkéntes táborok


Outgoing koordinátor:

Gyarmati Csilla

outgoing.scihun@gmail.com

Te is tehetsz valamit egy tábor időtartamáig, hogy a világ egy jobb hely legyen! Legyél te is önkéntes külföldön! 🙂

Ernyőszervezetünkkel, a Service Civil International-lal (SCI) együttműködésben világszerte szervezünk külföldi önkéntes táborokat, ahol egy civil szervezettel, önkormányzattal vagy más közösséggel együttműködésben 5-15 külföldi önkéntes dolgozik együtt 2-3 hétig. Minden tábor más és más, a projekt középpontjában állhat a környezetvédelem; közösségi terek felújítása; gyerekekkel, idősekkel, mozgássérültekkel, menekültekkel való foglalkozás; a Harmadik Világnak szánt segélycsomagok előkészítése; rasszizmus, idegengyűlölet elleni kampányok szervezése; békevédő akciók, stb.

S ez miért jó neked?

 • Utazhatsz – SCI táborokat a világ 5 kontinensén, 45 országban találhatsz
 • Szállásod és ellátásod biztosítva van – egy heti öt napos, napi 4-6 órás, bárki által elvégezhető, tehát szakértelmet nem igénylő munka fejében
 • Oyan embereket ismersz meg – akikkel másképpen nem találkoznál, életreszóló barátságokat köthetsz. Azonkívül, hogy jó móka (hiszen akik itt lesznek, nagy eséllyel ugyanolyan nyitott és vállakozó kedvűek, mint Te), így megteremtődik az egyensúly a munka és a szórakozás között
 • Emellett próbára teheted magad, képességeidet, rátermettségedet, csiszolhatod nyelvtudásodat, megismerkedhetsz (legalább) egy másik kultúrával és mindemellett gazdagodhatsz azzal a semmihez nem hasonlítható érzéssel, mikor a munkád végeztével láthatod annak eredményét, és hogy ott jártaddal nyomot hagytál a helyi közösség életében.

Hol, hogyan, milyen feltételekkel tudok jelentkezni?

 • A jelentkezés nagyon egyszerű, online elintézhetsz mindent, ha regisztrálsz táborkereső adatbázisunk weboldalán: workcamps.info . Továbbá érdemes nyomon követni minket a facebookon, hiszen ott is hírdetünk néhány aktuális lehetőséget.
 • Az Útilapu által szervezett táborokban való részvétel feltétele a betöltött 18. Életév, és a tagdíj fizetése. Tagságot egy évre lehet aktiválni és meghosszabbítani. Az éves tagság minden esetben NAPTÁRI évre vonatkozik, tehát az év január 1.-től (vagy a jelentkezéstől) december 31-ig. A tagdíjunk 2017.-ben 15000 HUF*. (*Lehetőség van csökkentett tagsági díjat kérelmezni! Erről bővebben itt tájékozódhatsz)
 • Ezért az összegért a naptári éven belül egy táborba lehet elmenni. (ld. még bővebben: mire jó az Útilapu tagság) Ha a naptári éven belül másik táborban is részt szeretnél venni, 7500 Ft átutalása után tudjuk továbbítani a jelentkezést.
 • TEHÁT, ha az évben először mennél táborozni 15000 HUF díj befizetése a feltétele a jelentkezésnek.
 • A tagdíj tartalmazza a tábor ideje alatt történt betegségre és balesetre kiterjedő általános biztosítást is. Nem terjed ki az utazásra, vagy a személyes tulajdonra (poggyász, értékek, felszerelések). Bővebb információért olvasd el a biztosításról szóló, angol nyelvű tájékoztató dokumentumot: Insurance infosheet_2017 ill.: Medical claim notification form_2017
 • Az első táborozók számára felkészítést nyújtunk a külföldi önkéntes táborokkal kapcsolatban. Minden évben nyári szezonban (június-július-augusztus) havonta egy alkalommal tartjuk meg ezeket a képzéseket. (rövid, 2-3 órás) Aki még nem vett részt korábban ilyen táborban, annak kötelező részt venni egy ilyen eseményen.
 • Némelyik tábor motiváció alapján válogat a jelentkezők közül, tehát ilyen esetben motivációs levél küldése is kötelező. Ez minden alkalommal látható a tábor leírásánál.
 • Egyes szervezetek elkérnek a hozzájuk jelentkezőktől extra részvételi díjat. Ez az összeg az Útilaputól függetlenül kerül megállapításra, MINDEN ESETBEN a tábort lebonyolító partner szervezetnek kell fizetni az összeget, melyet az állapít meg, hogy mikor és hogyan kell fizetni. Ennek intézésében kollégánk készséggel segít az -on
 • Visszalépés a jelentkezés és a fizetés után: ha a tábor kezdete előtt két héttel ill. korábban jelzed, hogy nem tudsz menni és a táborszezon végéig (szeptember 15.) egy táborban sem veszel részt, 5000 Ft-ot visszafizetünk. Ha a tábor kezdetéig két hétnél kevesebb idő van hátra, akkor már nem tudunk semmilyen visszatérítést adni. Ha a megerősítésed után, de a tábor kezdete előtt két héttel ill. korábban jelzed, hogy egy másik helyre szeretnél átjelentkezni 2500 Ft adminisztrációs költséget számítunk fel. Kérünk, hogy csínján bánj a visszalépéssel, hiszen félő, hogy a fogadó szervezet nem tudja betölteni a felszabadult helyet, és a táborban kevesebb önkéntesnek kell ugyanazt a munkát elvégezni!
 • A jelentkezések elbírálása általában néhány munkanapot (1-5) vesz igénybe. Ez partnerszervezetenként változik. Kérünk Titeket, legyetek türelemmel, hiszen a szervezetek többségében ezt a feladatot önkéntesek saját szabadidejükben sokszor munkájuk, tanulmányaik mellett végzik.

Mik a táborba jelentkezés lépései?

 1. Válaszd ki a kívánt tábort. (Segít szűkíteni hely, téma, időpont szerint a workcamps.info szűrője)
 2. Regisztrálj a workcamps.info-n
 3. Ellenőrizd a tábor leírásánál, hogy van -e még szabad hely!
 4. Regisztráció befejeztével jelentkezz a kívánt táborba. Érdemes egyszerre több tábort is megjelölni (egyszerre max 6-ot), hátha az első helyen megjelölt táborba elfogy a hely.
 5. Utald át (ha az évben még nem fizettél tagsági díjat) a 15000 HUF-ot vagy (ha már fizettél az évben tagsági díjat) a 7500 HUF-ot az Útilapu bankszámlájára. A közlemény rovatba írd be a táborozni kívánó SZEMÉLY NEVÉT (főleg, ha szülők bankszámlájáról utaljátok az összeget) ill. a tábor KÓDját. Pl.: így: Példa Anna JP-NIC 10.15013
 6. A befizetést IGAZOLÓ print screen képet vagy a netbankból letölthető pdf-file-t KÜLDD EL az  -ra.
 7. Önkénteskoordinátorunk átállítja a státuszodat a rendszerben fizetett-re és elküldi a jelentkezési lapodat a külföldi partnerünknek. Majd pár napon belül a külföldi partner is jóváhagyja a jelentkezésedet.
 8. Fontos, hogy figyeld a rendszerben a státuszodat, hiszen ne feledd, az utazást MAGADNAK KELL INTÉZNED, és a repülőjegyek annál olcsóbbak, minél előbb foglalod azt.
 9. Táborral kapcsolatos egyéb kérdés esetén (azon túl, ami a leírásban szerepel) fordulj bizalommal az -on elérhető önkénteskoordinátorunkhoz, aki segít a tábort lebonyolító szervezettel kapcsolatba lépni. (ilyen kérdés: van -e lehetőség korábbi érkezésre vagy lesz készpénzfelvételi lehetőség -ATM- a táborhelyszín közelében? stb..)
 10. A tábor megkezdése előtt legalább egy héttel a külföldi szervezetnek meg kell küldenie a tájékoztató infopakkot. FONTOS: Ha ezen intervallumon belül nem kapod meg emailben, írj az -ra, hogy kollégánk vegye fel a kapcsolatot a szervezettel.
 11. Utazz a tábor helyszínére és érezd nagyon jól magadat!

+1 ha nagyon megtetszett a tábor és tele vagy élményekkel, ne fojtsd magadba, írd meg nekünk! Mi kirakjuk az élménygyűjtő blogunkra, vagy akár a facebook-ra vagy az SCI hírlevelébe. Továbbá lehetőséget biztosítunk élménybeszámoló tartására klubestjeinken! 🙂

A banki átutalás adatai:
​S​zámlaszám: 10300002-20359289-00003285
​S​zámlatulajdonos: Útilapu Hálózat
Összeg: 15.000 Ft
​Bank: ​MKB Bank Zrt.
Tárgy: saját neved​, tábor(ok) kód(ok)

 Ha befizetted, csinálj egy másolatot a befizetésről és küldd vissza erre a címre: , ekkor fogjuk tudni továbbítani a jelentkezésedet.

**GYIK**

Jelentkezhet 18 éven aluli a külföldi táborokba?

A Magyar Önkéntes Törvény hozzáférhető itt.

 1. 5. § (2)23 A tizenhatodik életévét be nem töltött önkéntes és a cselekvőképességében a közérdekű önkéntes tevékenység tekintetében részlegesen korlátozott nagykorú önkéntes közérdekű önkéntes tevékenységet külföldön NEM végezhet.
 2. 5. § (2)23  (5) A tizenhatodik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes által a közérdekű önkéntes tevékenységre fordítható idő nem haladhatja meg a napi négy és fél órát és a heti tizennyolc órát. (Tehát ők mehetnek, ha a tábor munkaideje passzol a törvényben leírtakkal. A kimenő önkéntes koordinátorunk tud segíteni a keresésben. DE!! ilyen esetben mindenképpen kérünk egy szülői beleegyező nyilatkozatot!!)

Mi az a “North and South” (N-S) program? Jelentkezhetek rá?

Ennek a programnak a célja a fejlett és a fejlődő országok közötti önkéntesek mozgatásának előmozdítása, továbbá, hogy a kiutazó önkéntesek mélyebben megismerjék, megértsék az adott ország aktuális helyzetét.  (Pl.: afrikai országok, Nepál, India, Mexikó, Indonézia stb.)

Természetesen ezekre a táborokra is lehet jelentkezni, azonban szigorúbb feltételekkel, mint az ezen programon kívüli országokba. Jelentkezés kizárólag úgy működik, ha előre felveszed a kapcsolatot kimenő önkéntes koordinátorunkkal, ő segíteni fog minden lépésben. ()

Feltételek:

 • Be kell tölteni a 20. életévet.
 • Tapasztalat: részt kell venni előtte legalább egy N-S programon kívüli SCI táborban.
 • Részt kell venni az Útilapu által szervezett N-S felkészítő tréningen (1 délután, kb. 2-3 óra- a kis számú jelentkezők miatt ezt többnyire egyénre szabottan, előzetes időpontot egyeztetve tartjuk meg)
 • Némelyik ország kér speciális nyelv tudást. Ha van ilyen kritérium, mindenképpen feltüntetik a tábor adatlapján.
 • Szinte mindegyik N-S partnerszervezet kér extra részvételi díjat. Ezt a tábor helyszínén kell rendezni.

Mire jó az Útilapu tagság?

 1. Tagként szavazhatsz a közgyűlésen, tehát beleszólásod lehet az Útilapu ügyeibe, választhatsz elnökségi tagokat (board tagokat) vagy szavazhatsz a leendő elnökre vagy alelnökre – vagy éppen jelentkezhetsz ezekre a pozíciókra.
 2. Csak az érvényes tagsággal rendelkező jelentkezőnek tudjuk felkínálni a táborozás lehetőségét vagy a tréningen vagy ificserén való részvételt.
 3. A tagsággal rendelkezők elsőként értesülhetnek az Útilapu kínálta tréning- és ificsere-lehetőségekről.
 4. Szervezetünk egyesületi formában működik javarészt adományokból és a tagsági díjakból tudjuk biztosítani működésünket. A tagsági díj befizetésével hozzájárulsz TE is ahhoz, hogy az általunk elképzelt célok megvalósulhassanak.

Hogyan lehetek önkéntes?

 • Legegyszerűbben, ha tájékozódsz munkacsoportjainkról és lehetőségeinkről a honlapon és ezek alapján eldöntöd, hogy mihez lenne kedved.
 • Bátorítunk arra, hogy látogass el a hetente megrendezett klub estjeinkre, és szezonális eseményeinkre. Így kötetlenül tudsz ismerkedni, beszélgetni aktív önkénteseinkkel.
 • Ha már megvan, hogy konkrétan melyik mcs-hoz szeretnél csatlakozni, írj az adott mcs vezetőjének egy emailt.

Mit jelentenek a táborregisztrációs oldalon a státuszok?

 • “in reserve”: Várakozó állapot. Ezt akkor láthatod, ha regisztráltál, kitöltötted a motivációdat, de még nem véglegesítetted a jelentkezésed. VAGY ha több tábort is megjelöltél, azoknál a táboroknál látszik ez az állapot, amelyek hátrébb vannak a preferencia listádban.
 • “waiting for payment”: Várakozás a tagdíj fizetésére. Ezt kollégánk csak azután tudja átállítani, ha már fizettél tagsági vagy táborregisztrációs díjat. Amennyiben ezt az állapotot látod, jelentkezésedet még nem küldtük tovább a fogadó szervezetnek.
 • “place requested”: Már rendelkezel érvényes tagsággal és elküldtük a jelentkezési és motivációs lapodat a fogadó szervezetnek. Általában 1-5 munkanap alatt várható a válaszuk.
 • “camp unavailable”: Leggyakoribb ok, amiért ezt az állapotot látod, hogy sajnos nem fogadták el a jelentkezésedet a táborba. VAGY túl sok idő telt el a jelentkezési lapod elküldése és a tagdíj rendezése között és elfogytak már a helyek a megjelölt táborba.
 • “waiting list”: Olyan esetekben láthatod ezt az állapotot, hogyha te csak ezt az egy tábort jelölted meg, nagyon szeretnél ide menni, nincs más hely ahova mennél, és van még hely a másik nem számára és felajánlja a fogadó szervezet, hogy ha bizonyos időintervallumon belül nem jelentkezik valaki a másik nem közül, felajánlják a helyet neked. Gyakran előfordul, hogy valaki, akinek már véglegesítették a jelentkezését, valamilyen oknál fogva visszamondja a lehetőséget, így a váró listáról be lehet kerülni a táborba.
 • “place offerd to volunteer”: Jelentkezésedet elfogadta a fogadó szervezet. Kollégánk minden esetben kéri, hogy emailben erősítsd meg részvételi szándékodat a táborba.
 • “place confirmed by volunteer”: Jelentkezésed végleges. Nincs további adminisztratív teendőd. Fontos, hogy ezután kezd el minél hamarabb intézni az utazásodat, lefoglalni a szükséges járatokat, ha kell elindítani a vízum ügyintézését. Ezután számítanak jelenlétedre a táborban! Kérlek ezt vedd kellő komolysággal és felelősséggel, és csak végső esetben mondd vissza a helyet, ha betegség vagy egyéb okok miatt nem tudsz részt venni a táborban. És tanulmányozd át a visszalépés megerősítés utáni részt a honlapunkon!
 • “Place offered to Volunteer, subject to evaluation”: Fogadó szervezet adminisztrátora elfogadta a jelentkezésedet, de a kiválasztás folyamatában a partnerük is, aki szervezi konkrétan a tábort, részt vesz. Több, mint valószínű, hogy el fogják fogadni ők is a jelentkezésedet, de kérnek egy kis gondolkodási időt. (max. 7-10 nap)
 • “Camp attended”: részt vettél a táborban.
 • “Camp NOT attended”: habár jóváhagytad a jelentkezésedet, sem a kollégánknak, sem a fogadó szervezetnek nem jelezted, hogy nem tudsz elmenni valamilyen oknál fogva a táborba, eltűntél szó nélkül. 🙁
 • “Camp left early”: Jóval hamarabb elhagytad a tábort, melyet nem jeleztél előre.
 • “Application Cancelled before Confirmation”: Az írásos jóváhagyás előtt kitaláltad, hogy mégsem szeretnél/tudsz menni ebbe a táborba.
 • “Application Cancelled after Confirmation”: Írásos jóváhagyásod után, melyben megerősítetted részvételi szándékodat, visszamondod a helyedet a táborban.
 • “Application submitted by mistake”: A jelentkezés után és a tagdíj fizetése előtt rájöttél, hogy mégsem tudod vállalni az utazást. Kollégánk azután állítja erre a státuszt, ha végképp eltűntél és nem válaszolsz a levelekre vagy elfogytak a helyek az általad megjelölt összes táborban.

Mire vonatkozik a tábor kezdő és vége dátumai?

A tábor kezdő és vége dátuma minden esetben az utazás napjai. Célszerű ezekre a napokra foglalni a járataidat. Ezeken a napokon nincsenek programok, az első napon általában vacsorával, az utolsó napon reggelivel készülnek a tábor szervezői.

Gyakori jelenség, hogy az önkéntesek egy csoportja előbb érkezik és vagy később távozik pár nappal a tábor helyszínére/ről. Miután megkaptad az infosheetet (részletes tábor leírást),  és ilyen terveid vannak neked is, a megadott elérhetőségeken érdemes felvenni a kapcsolatot ez ügyben a tábor koordinátorokkal, hátha van arra lehetőség, hogy maradjatok a tábor helyszínén ingyenesen vagy minimális hozzájárulást fizetve. (Ez nem elvárható a partnerektől, de érdemes rákérdezni, hátha van erre lehetőség)  A tábor időtartamán kívül természetesen nincsenek tervezett programok és élelem se.

Hogyan zajlik a vízum ügyintézése?

A vízum ügyintézése és annak díjainak kifizetése mindig az adott önkéntes feladata. A Service Civil International abban tud neked segíteni, hogy az adott országból kapsz egy ún. meghívó levelet, melyet csatolni kell a vízum elbírálásához szükséges formanyomtatványokhoz és azzal együtt leadni a nagykövetségen.

Vízumokat az adott országhoz tartozó nagykövetségeken ill. (általában külön eljárási díj ellenében) utazási irodáknál is tudod intézni.

Fontos információk!

2017.
08. 03.

Orosházi önkéntestáborunkról beszélgettünk a Civil Rádióban

Idén második alkalommal rendezzük meg a nemzetközi önkéntestáborunkat Orosházán az SOS Gyermekfalvakkal közösen.

2017.
05. 29.

Tréning lehetőség: mentoring from A to Z

A nem formális eszközöket használó tréning alatt megismerheted a mentorálás alapjait; különös tekintettel a különböző kultúrákból érkező hosszú távú önkéntesek mentorálására.