Hosszútávú önkéntesség


Takács Panka, EVS/LTV koordinátor: evs.scihun@gmail.com

Az Útilapu küldő és fogadó szervezetként vesz részt az Erasmus+ keretein belül az EVS (Európai Önkéntes Szolgálat) programban, illetve LTV (Long-term Volunteering) projektekre delegál önkénteseket világszerte. Az EVS program célja a 17-30 év közötti fiatalok önkéntes társadalmi tevékenységekben való részvételének támogatása főként Európában, ám akár azon kívül is. Ezzel szemben az LTV projekteken korhatár nélkül vehetnek részt az önkéntesek a világ szinte bármely pontján. A különböző külföldi önkéntes munka ideje alatt a résztvevőknek lehetősége nyílik nemcsak egy másik ország és kultúra megismerésére, személyiségük fejlesztésére, hanem egy intenzív tanulási folyamatnak is a részesei lesznek.

EVS

A program célja a 17-30 év közötti fiatalok önkéntes társadalmi tevékenységekben való részvételének támogatása főként Európában, és azon kívül. Az önkéntes szolgálat ideje alatt a résztvevő fiatalnak lehetősége nyílik nem csak egy másik ország és kultúra megismerésére, személyisége fejlesztésére, hanem egy intenzív tanulási folyamatnak is a részese lesz. Az EVS-en belül rövid és hosszú távú önkéntes szolgálatra van lehetőség, maximum 12 hónapos időtartamra.

Az EVS önkéntes utazási és vízum költségeit megtérítik, az önkéntes szolgálat idejére zsebpénzt, ellátást és szállást kap, a kint tartózkodás idejére biztosítását az Útilapu köti meg.

A szolgálat ideje alatt az önkéntes részt vehet ifjúsági információval, fiatalok személyiség és képességfejlesztésével, részvételével, szociális ellátással, hátrányos helyzetű fiatalok bevonásával, környezetvédelemmel, nem formális oktatási programokkal, infókommunikációval és médiával, kultúrával és kreativitással vagy fejlesztési együttműködésekkel foglalkozó szervezetek mindennapi munkájában.

LTV

Az LTV (Long-term Volunteering) az SCI hosszú távú önkéntes programja, amelynek keretein belül az önkéntes hosszabb időtartamot tölthet el egy adott projekttel az SCI hálózat valamelyik tagjánál a világ bármely pontján.

Önkéntes bárki lehet, aki betöltötte a 18. életévét (felső korhatár nincs) és aki szívesen támogatná az adott közösséget munkájával, megismerne egy másik kultúrát és ezzel szívesen venne részt egy jobb és élhetőbb világ kialakításában.

Az önkéntes ellátását, szállását, az önkéntes szolgálat idejére szóló biztosítását a fogadó szervezet biztosítja. Bizonyos programok esetében a fogadó szervezet zsebpénzt is fizet a résztvevőnek. EVS programmal ellentétben ugyanakkor az utazási és vízum költségek az önkéntest terhelhetik, illetve egyes programok esetében a fogadó szervezet részvételi díjat is meghatározhat.

FONTOS

Ha az Útilapuval szeretnél külföldi önkéntes programokon részt venni, érvényes Útilapus tagsággal kell rendelkezned. Taggá az egyesület éves tagdíjának befizetésével válhatsz. Ezt a 15.000 forintos összeget minden tagunk évente csak egyszer fizeti be, tehát ha a hosszú távú önkéntesség előtt vagy után más programokra is szeretnél jelentkezni, részvételed továbbá már nem kötött ehhez a feltételhez. A tagság egy naptári évre szól (december 31-ig).

Az aktuális EVS helyekről itt tudsz tájékozódni: http://europa.eu/youth/evs_database_en

Az aktuális LTV programokról itt tájékozódhatsz: http://lteg.info/vacancies-list

Ha bármilyen kérdésed lenne, fordulj bátran EVS/LTV koordinátorunkhoz:

Takács Panka:

Aktuális önkéntes lehetőségeink

2018.
06. 15.

Nemzetközi önkéntes lehetőség Angliában (EVS 9 hónap)

1 magyar vagy Magyarországon letelepedett önkéntes számára tudunk helyet biztosítani erre az Angliában megvalósuló nemzetközi önkéntes projektre, melybe a nyár során kell bekapcsolódni 9 hónap időtartamra. Plymouth Hope was started in 2008 as a football club aimed at providing football

2018.
03. 19.

EVS lehetőség – Tirol, Ausztria

Az Európai Önkéntes Szolgálat keretein belül 6 különböző, 2018/2019-ben megvalósuló hosszútávú projektre tudunk jelenleg lehetőséget biztosítani Tirolban elhivatott önkénteseinknek.
A projekt már az Európai Unió által elfogadott és támogatott, tehát mindenképpen megvalósul. Ha 18 és 30 év között vagy és szeretnél egy felejthetetlen, soha vissza nem térő élmény részese lenni, ne habozz! A program támogatja az utazásod, szállásod és étkezésed, illetve havi zsebpénzt biztosít.