Multikulti / OpenDoors /


Az Open Doors Hungary egy olyan művészeti projekt, amely az országba felnőtt kísérő nélkül érkezett menekült és menedékkérő fiatalok számára állít komplex programot a vizuális kommunikáció, az építészet és a design eszközeivel. Programunk célja, hogy a menekült fiatalok sikerrel illeszkedjenek be a magyar társadalomba, önkifejezési eszközeik és minőségi kapcsolataik fejlődjenek.

2013 januárjában kezdtük meg heti rendszerességű kreatív foglalkozásainkat, amelyek az aktív cselekvés, a kreativitás, illetve a művészet integráló szerepére épülnek. A tevékenység során a fiatalok maguk is a tervezési folyamat részeseivé válnak, az ő döntéseik nyomán születik meg a végeredmény. A “design”, mint problémamegoldó módszer ezáltal modellt állíthat más problémák megoldására is. A problémafelvetés, tervezés, kivitelezés munkafolyamata arra tanítja a résztvevőket, hogy a felvetett problémák megfelelő eszközök segítségével megoldhatóak. Hosszú távú célunk, hogy a tevékenység nyomán a menekült fiatalok ne csupán passzív elszenvedői, hanem aktív résztvevői legyenek társadalmunk kulcstevékenységeinek.

Az eddigi munkánk során közösen felújítottuk közösségi terüket, létrehoztunk egy multifunkcionális képi kommunikációs játékot, illetve egy elhagyatott medencét kerti mozivá és kültéri közösségi térré alakítottunk. Ezen eredményeket különböző programok során valósítottuk meg, tartottunk már intenzív workshopot, nyári alkotótábort és egynapos interkulturális rendezvényt is.

Programunk fontos része a magyar kortársak bevonása, a kortárssegítés. A program jelenleg az Útilapu Hálózat egyik munkacsoportja által, teljes mértékben önkéntes-alapon valósul meg.

A menedékkérők számának drasztikus növekedése olyan feladatot állít társadalmunknak melyre nem vagyunk felkészülve. Az integráció gátjait tovább súlyosbítja az idegenekkel szemben gyakran jelentkező elutasító magatartás. A menekült lét hozadéka az elvesztett közösség, az elvesztett otthon, a saját kultúra menthetetlen átalakulása, a közös nyelv valamint a kifejezési eszköztár és a motiváció hiánya. A sikeres beilleszkedés pótolhatatlan feltétele a helyi közösséggel való gyakori érintkezés, a felelős döntéshozatal iránti motiváció, otthonosságérzet, a befogadó közeg nyelvének, kultúrájának, illetve hagyományainak ismerete. A menekült fiatalok érdeke, hogy fejlődjön önkifejező és problémamegoldó készségük és rendelkezzenek azzal az eszköztárral (kulturális tudás, nyelvtudás, interkulturális készségek), amivel önálló és felelős döntéseket hozhatnak.

Grafikai és építészeti elemeket felhasználva művészeti programmal törekszünk az integrációs folyamat kétirányú megvalósulására. Az Open Doors Hungary módszerei a fókuszba állított aktív, kreatív és közösségi cselekvés, a kultúra nem-formális és interaktív átadása, az együttműködés és a párbeszéd megteremtése menekültek és magyar kortársaik között, a téma köztudatba vezetése. Az aktív cselekvés az építészetet és a vizuális kommunikációt, mint eszközt használja fel. Az építészet eszközként képes hozzájárulni a térbeli kreatív problémamegoldás fejlesztéséhez, az új épített környezettel való aktív ismerkedés előfeltétele az otthon elvesztéséből fakadó traumák feldolgozásának. A vizuális kommunikáció, mint globális nyelv lehet az interkulturális kommunikáció és az önkifejezés eszköze. A közösen végzett munka új kompetenciákat fejleszt, közös tulajdont és közösséget eredményez.

Ha a téma felkeltette az érdeklődésed, szeretnél többet megtudni rólunk, vagy szívesen segítenél nekünk, keress minket az címen.

Munkacsoport önálló honlapja: http://opendoorshungary.blogspot.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/OpenDoorsHungary

Az Open Doors hírei

2018.
06. 12.

Képzés az emberi jogokról fiatal aktivistáknak

YAP Youth Action for Peace – “LET IT GROW” képzés fiatal aktivistáknak/önkénteseknek emberi jogokról és toleranciáról Hol? Poggio Mirteto, Olaszország Mikor? 2018. július 18-26. Jelentkezz, ha: – elmúltál 18 éves – fontosak neked az emberi jogok – érdekel a civil

2017.
10. 28.

Solidarity Architects; Youth deconstructing the walls of exclusion

Call for participants for a Youth Exchange!!! (Deadline 28.10.2017) The project will be realized through two activities: -Youth Exchange I: 19.11.2017 – 27.11.2017 in Hütten, Germany -Youth Exchange II: April 2018 in Serbia This project will tackle the topic of