Táborszervezés és táborvezetés


Az Útilapu hálózat egyik fő tevékenysége SCI helyi tagszervezeteként a nemzetközi önkéntes táborszervezés. A táborok jellemzően a nyári időszakban, 10-12 külföldi önkéntes fogadásával kerülnek szervezésre olyan partnerekkel, akik a helyi közösségfejlesztés érdekében kerülnek kapcsolatba velünk. Az önkéntesek a 2-3 hetes táborokban egy, a helyi közösség és környezet fejlesztését, társadalmilag fontos érték támogatását célzó projektekben vesznek részt.

Kikkel valósítunk meg táborszervezést?

Segítünk civil szervezeteknek, gyermekotthonoknak, önkormányzatoknak, alapítványoknak és egyesületeknek. A legfontosabb, hogy a tábor valós értéket teremtsen, a helyi közösség és környezet érdekét szolgálja és lehetőséget nyújtson a résztvevők számára egymás kultúrájának megismerésére, a szabadidő hasznos eltöltésére.

A táborszervezés során különféle témájú projektek valósulnak meg:  környezetvédelem; közösségi terek felújítása; gyerekekkel, idősekkel, mozgássérültekkel, menekültekkel való foglalkozás; a Harmadik Világnak szánt segélycsomagok előkészítése; rasszizmus, idegengyűlölet elleni kampányok szervezése; békevédő akciók, stb.

Hogyan járulunk hozzá a helyi közösségfejlesztéshez?

Az Útilapu önkéntesei a táborszervezés során felkeresik és felveszik a kapcsolatot a magyarországi táborhelyekkel, a kialakított partneri kapcsolat során a szervezés folyamatát végigkísérik, fenntartják a kapcsolatot a partnerrel és biztosítják az SCI hálózatán keresztül a magyar táborok nemzetközi elérhetőségét az önkéntesek számára, magyar táborvezetőket biztosítanak és értékelik a táborokat.

Kiknek nyújtottunk eddig segítséget?

  • a vörösiszap-katasztrófa utáni újjáépítésben segítettünk Devecseren
  • részt vettünk a nagykovácsi és csobánkai cserkészpark rendbetételében
  • hátrányos helyzetű és mentálisan sérült gyermekekkel foglalkoztunk Tiszadobon
  • időseknek segítettünk és gyermekekkel foglalkoztunk Ágasegyházán
  • segítséget nyújtottunk a kecskeméti SOS gyermekfaluban
  • Bátonyterenyén és Drávafokon segítettünk a különböző mezőgazdasági munkákban és sokat tanultunk a környezetvédelemről
  • együttműködtünk a szentgotthárdi önkormányzattal a történelmi napok megszervezésében

Táborszervezésben segítenél?

Ha szeretsz utazni Magyarországon és szeretsz szervezni, akkor jelentkezz munkacsoportunkba.

Tábort vezetnél?

Ha jól beszélsz angolul, s kipróbálnád magad csapatvezetőként, szeretnél nyáron egy helyi közösségfejlesztésben részt venni, jelentkezz hozzánk táborvezetőnek! A táborvezetőinket itthoni és akár külföldi tréningeken készítjük fel!

Táborozni szeretnél?

Ha egy SCI helyi tagszervezete által szervezett nemzetközi önkéntes táborok egyikében szeretnél részt venni, további információt a külföldi lehetőségek menüpont alatt találsz.

Kapcsolódó hírek

2018.
03. 20.

Vezess nemzetközi önkéntes tábort!

Szerezz velünk tapasztalatot, életre szóló élményeket, segíts másoknak is jót tenni!

2017.
08. 03.

Orosházi önkéntestáborunkról beszélgettünk a Civil Rádióban

Idén második alkalommal rendezzük meg a nemzetközi önkéntestáborunkat Orosházán az SOS Gyermekfalvakkal közösen.