Együtt a fiatalokért


Üdvözlünk az Együtt a fiatalokért!  munkacsoport oldalán! Önkénteseink gyermekotthonokban nevelkedő fiatalok számára rendeznek változatos programokat, felzárkóztató foglalkozásokat, táborokat és nemzetközi ifjúsági cseréket.

A munkacsoport több mint tíz éves fennállása óta számos gyermekotthonnal, gyermekekkel foglalkozó szervezettel alakított ki jó kapcsolatot közös programok során. A tanév közben önkénteseink az otthonok falain belül segítik az ott lakók készségeinek fejlesztését (például angol, irodalom tanítás, kézműves foglalkozások).

2013 óta számos eseményt és már három nyári tábort szerveztünk a 3D nyomtatás köré. Ezen foglalkozások célja, hogy a résztvevőket új matematikai, informatikai ismeretek elsajátítására motiválja egy játékos tervezési és alkotási folyamat során. A foglalkozásokon közösen elkészítettünk egy többszintes három dimenziós társasjátékot, illetve számos ajándéktárgyat.

Minden nyáron gyermekvédelmi intézményekkel együttműködve rendezünk nemzetközi önkéntes táborokat vidéki gyermekotthonokban, vagy más gyermekekkel foglalkozó szervezeteknél. A táborok során külföldi önkéntesek segítenek az otthonokban lakóknak szebbé varázsolni környezetüket, illetve megismertetni őket a világ sokszínűségével. Partnereink között szerepel a Tiszadobi gyermekotthon, az SOS gyermekfalvak, vagy például az ágasegyházai  Kovács Kinga Emlékalapítvány.

Külföldi partnerszervezetekkel együttműködve évente két-három nemzetközi ifjúsági cserére küldünk gyermekotthonokban nevelkedő fiatalokból álló csoportokat. Itt a résztvevőknek lehetősége nyílik különböző izgalmas témákkal megismerkedni, miközben egy külföldi csapat tagjaiként idegen nyelvi ismereteiket is elmélyíthetik.

Te mit tehetsz?
Ha bármelyik téma felkeltette az érdeklődésed, vagy van egy új programötleted amihez az Útilapu segíthet hátteret biztosítani, írj nekünk a címre!

A munkacsoport hírei

2017.
04. 08.

Youth-Exchange: Élmények, nemzetek, nyelvek

“Megérkeztünk hát. Egy nyüzsgő, sokarcú városkába csöppentünk, ahol megízlelhettük szabadságunk első napját. “

2015.
09. 09.

Meghívó: SOS fiatalok beszámolója

Hátrányos helyzetű magyar és menekült fiatalok égető társadalmi kérdéseket feszegetnek. Hogy látják ma a fiatalok a migráns kérdést? Mit gondolnak a nemi szerepekről? Milyen sztereotípiákat használ a sajtó a fiatalokkal szemben? 13 SOS gyermekfalvakban felnőtt, menekült és más állami gondoskodásban