Csoportos önkéntesség Svédországban, a Hästekasen Farmon

2021 tavaszi Team ESC project

Hat hetet töltöttem a svéd Hästekasen Gard-ban egy Team ESC résztvevőjeként. Nem szeretek elvárásokkal telve utazni, amikor áprilisban megérkeztem a közösségbe, akarva akaratlanul mégis volt valamiféle elképzelésem az előttem álló időszakról. Nos hát egészen máshogy alakult természetesen. A projekt alatt sokkal több értelemben fejlődtem, tanultam meg új dolgokat, mint vártam, az ottlét nem csupán a vályogházazásról és permakultúráról szólt. Azt érzem, hogy elsősorban önmagammal kerültem közelebbi kapcsolatba.

A közösség az erdő közepén található, és alapvetően fizikai munkákat végeztünk, vályogházat, lépcsőt építettünk, fúrtunk-faragtunk, rengeteg nehéz dolgot – farönköket, köveket, földet – cipeltünk mindenfele, kertészkedtünk, az időnk nagyrészét kint töltöttük. Gyakran még éjszaka is kint aludtam, függőágyban, vagy a közösség által épített kedves manóházak egyikében. Szabadidőnkben az önkéntesekkel úszni mentünk a tengerhez, nem törődve a cudar idővel, esőben, hóban is megfürödtünk, vagy kirándultunk a gyönyörű erdőben, dombokon, csodálva az örökké zöld fenyvest, rénszarvas után leselkedve. Esténként zenéltünk és táncoltunk együtt, tűz körül, eljártuk Ördögútja csángó körtáncot is. Hästekasen egy olyan hely számomra, ahol fel kell vállalni, hogy ki vagyok, és mit élvezek, mit tudok adni másoknak.

Sokat tanultunk egymástól, mindenki igyekezett megosztani valamit, így tanulhattam a kovácsolás mesterségéről, a gyapjúfeldolgozásról, fafaragásról, kötésről, horgolásról,önismeretről, minimalizmusról, a technológia árnyoldalairól.

Hästekasen farm: http://hastekasen.se/hastekasen-farm-hfa/

További beszámolók: itt és itt