Ecole d’Humanité – ESC önkéntesség Svájcban

2020.10.12.

Mintha egy mesekönyv közepébe pottyantottak volna: amerre csak fordultam, smaragdzöld mezők, gleccserkék hegyek és idillien kövér mormoták mosolyogtak rám. A levegő roppanós, a felhők olvadósak, csak én magam voltam a határ – a hegygerinc egyenest a végtelenbe futott előttem.

2019 Augusztusától fogva egy évre a svájci Ecole d’Humanité életének részesévé váltam, mint „Artist in Residence”. Az Ecole egy angol-német kéttannyelvű, nemzetközi bentlakásos iskola, amelynek diákjai a világ minden tájáról érkeznek a hegyekkel körülölelt falucskába, Haslibergbe. Akik ezt a helyet választják, nem véletlenül teszik: egy olyan pedagógiai megközelítés szárnyai alá kerülnek ezáltal, amely nem csupán tanulmányi előmenetelükre, hanem egész személyiségükre kíván hatni. Ez a közösség magáról az életről és az emberségről tanítja a fiatalokat, kilöki őket a komfort zónájukból, de százfelől körül is bástyázza őket, minden irányból támogatja a fejlődésüket.

Itt minden diák maga választhatja ki, hogy melyik az a három főtárgy, amit reggelenként tanul, délutánonként pedig olyan svédasztalról lehet válogatni, amely magába foglal többek között méhtartást, sziklamászást, ékszerészetet és ukulele készítést is. Az oktatás jellemzően kis csoportokban, akár 6-8 fős létszám mellett zajlik, amely lehetővé teszi azt, hogy a tanárok egyéni figyelmet szenteljenek valamennyi diákjuknak.

Az egész iskola ősszel négy napra, nyáron hat napra eltűnik a hegyekben, csillagokat vadászik, jéghideg patakban mosogatja a bográcsot, és pillecukortól maszatos arccal zengedezik a tábortűznél. Télen, minden héten van egy olyan nap, amelynek délelőttjén tankönyvek helyett a sílécek kerülnek elő, hogy az Ecole diákjai és tanárai együtt száguldozzanak a porcukros hóban. Minden szombat reggel közös éneklés üdíti fel a csapatot, minden második szombat estén pedig különféle kultúrák néptáncaival várják a gyerekeket és a kollégákat. Sokáig csak hitetlenkedve pillogtam, mennyire kreatív és hiteles ez a hely, kívülről és belülről is. Olyan érzés, mintha valaki megkért volna egy brainstormingra mindazokról a dolgokról, amiket őszintén szeretek, aztán láss csodát, összegyúrt volna belőle egy iskolát.

Switzerland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Én magam kreatív írással és pszichológiával fűszerezett foglalkozásokat tartottam a diákoknak, illetve családfője voltam egy Ecole családnak. Az Ecole-ban mindenki részese egy Ecole családnak, amely általában 2-3 családfőből, azaz kollégából, valamint 6-10 diákból áll. A családtagok egy házban élnek, közösen töltik el az étkezéseket, és sok közös csapatépítő programot szerveznek saját maguk számára. Rendkívül izgalmas és tanulságos volt belelátni abba, mit is jelent az, ha valóban példaképként szeretnénk magunkat prezentálni a gyerekek felé úgy, hogy mindeközben az életünk jelentős részét megosztjuk velük, és mindenféle nem szokványos, vicces és kínos, sziporkázó és dühöngő, túlcsordulóan kedves és végtelenül idegesítő állapotunkban megtapasztaljuk egymást.

Az Ecole valóban magára az életre tanított engem is, és nem is lehetnék boldogabb, ha arra gondolok, hogy az összes projekt közül pont ide kerülhettem. Annál is inkább, mert még a következő évet is itt fogom tölteni gyakornokként – még nem múlt el a szerelem varázsa, sőt.

Akik úgy olvassák ezt a beszámolót, hogy esetleg ők maguk is EVS/ESC projektben gondolkoznak, azoknak szeretnék valamit a szívére helyezni. Ha emberekkel terveztek foglalkozni, akkor személyes véleményem szerint, ezerszer is érdemes olyan országot és/vagy projektet választanotok, amelynek beszélitek az egyik nyelvét. Elképesztően sokat tud segíteni, ha van egy biztos nyelvi keret, amin belül magabiztosan mozogtok mind ti magatok, mind azok a gyerekek, fiatalok vagy éppen felnőttek, akiknek az időtök és energiátok legjavát szentelitek akár egy egész éven át.

Kívánom, hogy sokatoknak legyen olyan csodálatos önkéntessége, amilyen nekem adatott!

Kassai Tünde

Fogadó szervezet: Ecole d’Humanité; https://www.ecole.ch/

Koordináló szervezet: SCI Switzerland; https://scich.org/