Az Útilapu a hosszútávú önkéntes munka területén küldő és fogadó szervezetként vesz részt az Erasmus+ keretein belül az Európai Önkéntes Szolgálat (European Voluntary Service, EVS) programban, illetve LTV (Long term Volunteering) projektekre delegál önkénteseket világszerte. Az EVS program 2018-ban átalakult, és Európai Szolidaritási Testületként (European Solidarity Corps, ESC) működik tovább. Célja a 17-30 év közötti fiatalok önkéntes társadalmi tevékenységekben való részvételének támogatása főként Európában, ám akár azon kívül is. Ezzel szemben az LTV projekteken korhatár nélkül vehetnek részt az önkéntesek a világ szinte bármely pontján. A különböző külföldi önkéntes szolgálat ideje alatt a résztvevőknek lehetősége nyílik nemcsak egy másik ország és kultúra megismerésére, személyiségük fejlesztésére, hanem egy intenzív tanulási folyamatnak is a részesei lesznek.

Európai Szolidaritási Testület (korábban Európai Önkéntes Szolgálat) – ESC/EVS

A program célja a 17-30 év közötti fiatalok önkéntes társadalmi tevékenységekben való részvételének támogatása főként Európában, ám akár azon kívül is. A rövid, illetve hosszútávú önkéntes munka ideje alatt a résztvevő fiatalnak lehetősége nyílik nem csak egy másik ország és kultúra megismerésére, személyisége fejlesztésére, hanem egy intenzív tanulási folyamatnak is a részese lesz. Az ESC-n belül rövid és hosszútávú önkéntes szolgálatra van lehetőség, maximum 12 hónapos időtartamra.

Az ESC önkéntes utazási és vízum költségeit megtérítik, az önkéntes szolgálat idejére zsebpénzt, ellátást és szállást kap, a kint tartózkodás idejére biztosítását az Útilapu köti meg.

A szolgálat ideje alatt az önkéntes részt vehet ifjúsági információval, fiatalok személyiség és képességfejlesztésével, részvételével, szociális ellátással, hátrányos helyzetű fiatalok bevonásával, környezetvédelemmel, nem formális oktatási programokkal, infókommunikációval és médiával, kultúrával és kreativitással vagy fejlesztési együttműködésekkel foglalkozó szervezetek mindennapi munkájában.

Long term Volunteering – LTV

Az LTV (Long term Volunteering) ernyőszervezetünk, az SCI hosszútávú önkéntes munka programja, amelynek keretein belül az önkéntes rövidebb vagy hosszabb időtartamot tölthet el egy adott projekttel az SCI hálózat valamelyik tagjánál a világ bármely pontján.

Önkéntes bárki lehet, aki betöltötte a 18. életévét (felső korhatár nincs) és aki szívesen támogatná az adott közösséget munkájával, megismerne egy másik kultúrát és ezzel szívesen venne részt egy jobb és élhetőbb világ kialakításában.

Az önkéntes ellátását és szállásáta a fogadó szervezet biztosítja és bizonyos esetben az önkéntes szolgálat idejére szóló biztosítását is. Egyes programok esetében a fogadó szervezet zsebpénzt is fizet a résztvevőnek. Az ESC programmal ellentétben ugyanakkor az utazási és vízum költségek az önkéntest terhelhetik, illetve egyes programok esetében a fogadó szervezet részvételi díjat is meghatározhat.

FONTOS

Ha az Útilapuval szeretnél külföldön hosszútávú önkéntes munkában részt venni, érvényes Útilapus tagsággal kell rendelkezned. Taggá az egyesület éves tagdíjának befizetésével válhatsz. Ezt a 15.000 forintos összeget minden tagunk évente csak egyszer fizeti be, tehát ha a hosszú távú önkéntesség előtt vagy után más programokra is szeretnél jelentkezni, részvételed továbbá már nem kötött ehhez a feltételhez. A tagság egy naptári évre szól (december 31-ig). Aktív önkénteseinknek a tagsági díj 1500Ft.
A tagságról itt olvashatsz bővebben: http://utilapu.hu/tagsag/

További információ az ESC-ről: http://www.eplusifjusag.hu/hu/esc/volunteer

Az ESC projektekhez javasoljuk, hogy regisztrálj az alábbi linken, ahol megadhatod hol, mennyi időre és milyen témában szeretnél önkénteskedni. Így a fogadó szervezetek egyenesen neked ajánlhatják fel az aktuális projektjeiket: https://europa.eu/youth/solidarity_en

Az aktuális LTV programokról itt tájékozódhatsz: https://bit.ly/2OJOScE

Ha bármilyen kérdésed lenne, fordulj bátran EVS/ESC/LTV koordinátorunkhoz:

Zalán Sarolta:

 

Rövid távú külföldi önkéntes programokról alább olvashatsz:

Külföldi önkéntes táborok, workcampek: http://utilapu.hu/kulfoldi-onkentes-taborok/
Tréning, ificsere: http://utilapu.hu/ifjusagi-cserek-treningek/

 

Aktuális önkéntes lehetőségeink

2020.
04. 27.

ESC önkéntesként a Hästekasen Farmon

Petra egyik régi partnerünknél, a svéd Hästekasen Farmon ESC (EVS) önkéntes február vége óta, ahol a munka most sem áll meg. Hogy miért is nem unatkozik? 🙂 “Eddig megtanultam, hogyan lehet elvezetni a felesleges vizet egy területről, hogy lehet lecsapolni

2018.
12. 02.

EVS Svédországban – Élménybeszámoló

Zorka 1 hónapja a svéd erdő közepén Mikor először olvastam a programról, elképzelhetetlenül lelkes voltam , viszont egy picit aggódtam is, hogy hogyan fogok teljesíteni. Szerencsére ahogy megérkeztem, ezek a kétségek szertefoszlottak, olyan szuper csapattal találkoztam. Találkoztam Esztivel, aki töltött