Multikulti | Open Doors Hungary


Mit csinálunk?

Az Open Doors Hungary egy olyan művészeti projekt, amely az országba felnőtt kísérő nélkül érkezett menekült és menedékkérő fiatalok számára állít komplex programot a vizuális kommunikáció, az építészet és a design eszközeivel. Programunk célja, hogy a menekült fiatalok sikerrel illeszkedjenek be a magyar társadalomba, önkifejezési eszközeik és minőségi kapcsolataik fejlődjenek.

2013 januárjában kezdtük meg heti rendszerességű kreatív foglalkozásainkat, amelyek az aktív cselekvés, a kreativitás, illetve a művészet integráló szerepére épülnek. A tevékenység során a fiatalok maguk is a tervezési folyamat részeseivé válnak, az ő döntéseik nyomán születik meg a végeredmény. A “design”, mint problémamegoldó módszer ezáltal modellt állíthat más problémák megoldására is. A problémafelvetés, tervezés, kivitelezés munkafolyamata arra tanítja a résztvevőket, hogy a felvetett problémák megfelelő eszközök segítségével megoldhatóak. Hosszú távú célunk, hogy a tevékenység nyomán a menekült fiatalok ne csupán passzív elszenvedői, hanem aktív résztvevői legyenek társadalmunk kulcstevékenységeinek.

Az eddigi munkánk során közösen felújítottuk közösségi terüket, létrehoztunk egy multifunkcionális képi kommunikációs játékot, illetve egy elhagyatott medencét kerti mozivá és kültéri közösségi térré alakítottunk. Ezen eredményeket különböző programok során valósítottuk meg, tartottunk már intenzív workshopot, nyári alkotótábort és egynapos interkulturális rendezvényt is.

Programunk fontos része a magyar kortársak bevonása, a kortárssegítés. A program jelenleg az Útilapu Hálózat egyik munkacsoportja által, teljes mértékben önkéntes-alapon valósul meg.

Miért csináljuk?

A menedékkérők számának drasztikus növekedése olyan feladatot állít társadalmunknak melyre nem vagyunk felkészülve. Az integráció gátjait tovább súlyosbítja az idegenekkel szemben gyakran jelentkező elutasító magatartás. A menekült lét hozadéka az elvesztett közösség, az elvesztett otthon, a saját kultúra menthetetlen átalakulása, a közös nyelv valamint a kifejezési eszköztár és a motiváció hiánya. A sikeres beilleszkedés pótolhatatlan feltétele a helyi közösséggel való gyakori érintkezés, a felelős döntéshozatal iránti motiváció, otthonosságérzet, a befogadó közeg nyelvének, kultúrájának, illetve hagyományainak ismerete. A menekült fiatalok érdeke, hogy fejlődjön önkifejező és problémamegoldó készségük és rendelkezzenek azzal az eszköztárral (kulturális tudás, nyelvtudás, interkulturális készségek), amivel önálló és felelős döntéseket hozhatnak.

Grafikai és építészeti elemeket felhasználva művészeti programmal törekszünk az integrációs folyamat kétirányú megvalósulására. Az Open Doors Hungary módszerei a fókuszba állított aktív, kreatív és közösségi cselekvés, a kultúra nem-formális és interaktív átadása, az együttműködés és a párbeszéd megteremtése menekültek és magyar kortársaik között, a téma köztudatba vezetése. Az aktív cselekvés az építészetet és a vizuális kommunikációt, mint eszközt használja fel. Az építészet eszközként képes hozzájárulni a térbeli kreatív problémamegoldás fejlesztéséhez, az új épített környezettel való aktív ismerkedés előfeltétele az otthon elvesztéséből fakadó traumák feldolgozásának. A vizuális kommunikáció, mint globális nyelv lehet az interkulturális kommunikáció és az önkifejezés eszköze. A közösen végzett munka új kompetenciákat fejleszt, közös tulajdont és közösséget eredményez.

Ismerj meg minket!

Ha a téma felkeltette az érdeklődésed, szeretnél többet megtudni rólunk, vagy szívesen segítenél nekünk, keress minket az címen.

Munkacsoport önálló honlapja: http://opendoorshungary.blogspot.hu/

Facebook oldal: https://www.facebook.com/OpenDoorsHungary

Az Open Doors hírei

2019.
05. 28.

Mit tehetsz művészettel egy befogadóbb társadalomért? – tudd meg Belgiumban az SCI képzésén

3 fő vehet részt velünk az “ABCD: Art for Balanced and Cultural Diversity” tréning kurzuson A projektről: A képzés szervezője anyaszervezetünk, a Service Civil International nemzetközi irodája. A résztvevők az 5 napos program során közösen fognak dolgozni a saját és

2019.
05. 19.

Safe Port – Portugál ifjúsági cserére keresünk 5 fős csapatot és 1 fő csapatvezetőt

Portugál ifjúsági cserére keresünk 5 fős csapatot és 1 fő csapatvezetőt A projektről: A Fundão nevű kis portugál település neve amiatt ismert, mert a közelmúltbeli válságos és a menekültügy számára kihívásokkal teli időszakban sikeres menekülteket befogadó és integráló programot működtetnek.