Táborszervezés és táborvezetés


Az Útilapu hálózat egyik fő tevékenysége SCI helyi tagszervezeteként a nemzetközi önkéntes táborszervezés. A táborok jellemzően a nyári időszakban, 10-12 külföldi önkéntes fogadásával kerülnek szervezésre olyan partnerekkel, akik a helyi közösségfejlesztés érdekében kerülnek kapcsolatba velünk. Az önkéntesek a 2-3 hetes táborokban egy, a helyi közösség és környezet fejlesztését, társadalmilag fontos érték támogatását célzó projektekben vesznek részt.

Kikkel valósítunk meg táborszervezést?

Segítünk civil szervezeteknek, gyermekotthonoknak, önkormányzatoknak, alapítványoknak és egyesületeknek. A legfontosabb, hogy a tábor valós értéket teremtsen, a helyi közösség és környezet érdekét szolgálja és lehetőséget nyújtson a résztvevők számára egymás kultúrájának megismerésére, a szabadidő hasznos eltöltésére.

A táborszervezés során különféle témájú projektek valósulnak meg:  környezetvédelem; közösségi terek felújítása; gyerekekkel, idősekkel, mozgássérültekkel, menekültekkel való foglalkozás; a Harmadik Világnak szánt segélycsomagok előkészítése; rasszizmus, idegengyűlölet elleni kampányok szervezése; békevédő akciók, stb.

Hogyan járulunk hozzá a helyi közösségfejlesztéshez?

Az Útilapu önkéntesei a táborszervezés során felkeresik és felveszik a kapcsolatot a magyarországi táborhelyekkel, a kialakított partneri kapcsolat során a szervezés folyamatát végigkísérik, fenntartják a kapcsolatot a partnerrel és biztosítják az SCI hálózatán keresztül a magyar táborok nemzetközi elérhetőségét az önkéntesek számára, magyar táborvezetőket biztosítanak és értékelik a táborokat.

Kiknek nyújtottunk eddig segítséget?

  • a vörösiszap-katasztrófa utáni újjáépítésben segítettünk Devecseren
  • részt vettünk a nagykovácsi és csobánkai cserkészpark rendbetételében
  • hátrányos helyzetű és mentálisan sérült gyermekekkel foglalkoztunk Tiszadobon
  • időseknek segítettünk és gyermekekkel foglalkoztunk Ágasegyházán
  • segítséget nyújtottunk a kecskeméti SOS gyermekfaluban
  • Bátonyterenyén és Drávafokon segítettünk a különböző mezőgazdasági munkákban és sokat tanultunk a környezetvédelemről
  • együttműködtünk a szentgotthárdi önkormányzattal a történelmi napok megszervezésében

Táborszervezésben segítenél?

Ha szeretsz utazni Magyarországon és szeretsz szervezni, akkor jelentkezz munkacsoportunkba.

Tábort vezetnél?

Ha jól beszélsz angolul, s kipróbálnád magad csapatvezetőként, szeretnél nyáron egy helyi közösségfejlesztésben részt venni, jelentkezz hozzánk táborvezetőnek! A táborvezetőinket itthoni és akár külföldi tréningeken készítjük fel!

Táborozni szeretnél?

Ha egy SCI helyi tagszervezete által szervezett nemzetközi önkéntes táborok egyikében szeretnél részt venni, további információt a külföldi lehetőségek menüpont alatt találsz.

Kapcsolódó hírek

2018.
11. 19.

Önkénteseket keres a táborszervező munkacsoportunk!

Az Útilapu legrégebbi tevékenysége a nemzetközi SCI helyi tagszervezeteként külföldről érkező önkéntesek részvételével megvalósuló helyi táborok szervezése.   A táborok jellemzően 2-3 hetesek, a nyári időszakban, 10-12 önkéntes részvételével zajlanak. Minden tábor valójában egy-egy helyben megvalósított önkéntes projekt. Az elvégzett

2018.
11. 16.

Jelentkezz hozzánk nemzetközi önkéntes koordinátornak!

Az Útilapu nemzetközi koordinátora (outgoing placement officer) aktívan részt vesz a táborok népszerűsítésében, az érdeklődők megszólításában, segíti a leendő táborokba jelentkező önkénteseket a jelentkezési folyamat és az adminisztráció során, kommunikál a külföldi partnerekkel.