ESC önkéntesként Lipcsében

Október eleje óta, vagyis lassan 5 hónapja vagyok itt Lipcsében és már most úgy érzem, hogy ez az egy teljes év nem lesz elég ebben a városban!
A covid helyzet sajnos leszűkítette kicsit az itteni élményeimet, de már nagyon várom, hogy talán a nyáron rendesen megtapasztalhassam a lipcsei kulturális életet és még több embert ismerhessek meg.

Egy helyi művelődési házban, a Budde-Haus-ban dolgozom, ahol rendes körülmények között rendszeres sport, tánc és zene órák vannak, illetve csoportos találkozók, irodalmi vagy filozófiai beszélgetések és rengeteg extra esemény minden héten, mint például színház, koncertek, és fesztiválok. Tehát meglehetősen aktív kulturális élet folyik itt, aminek én is, mint önkéntes, részese lehetek. A feladataim közé tartozik, hogy előkészítsem a termeket a különböző eseményekhez, fogadjam a vendégeket, esetleg kezeljem a kasszát, vagy főzzek kávét, ha kisebb csoport érkezik. Ezen kívül dekorációkat készítek fesztiválokhoz, segítek a poszterek elkészítésében, dokumentumokat rendezek a bérlésekhez, a kertben lévő könyvszekrényt rendezgetem, fotózok a social media oldalunkhoz, és sok-sok más különböző dolog akad mindíg. Számomra azért is nagyon hasznos ez az élmény, mert sokféle dologban ki tudom magamat próbálni, ami segíthet eldönteni, hogy később milyen munkahely és milyen feladatok passzolnának hozzám.

A munkahelyi környezet is nagyon kellemes és barátságos. Összesen négyen vagyunk állandó munkatársak a művház üzemeltetésénél, illetve pár másik alkalmi besegítő. Annak ellenére, hogy én csak egy új önkéntes vagyok, teljesen egyenrangúként kezelnek, és mindig meghallgatják az ötleteimet, illetve a folyamatos viccelődés alap az irodánkban (igen, a németeknek is van humorérzékük!!). És persze azt is meg kell említenem, hogy végtelen kávét fogyasztunk.

A vírushelyzet miatt jelenleg a ház publikus eseményeknek zárva van, viszont így is akad mit csinálni. A kert, kis játszótérrel, szobrokkal és nyaranta sörkerttel továbbra is nyitva van, és pár kisebb, csoportos találkozó is megrendezésre kerülhet. Az elmúlt pár hónapban nagyjából heti 3-szor jártam be a házba, kétszer pedig itthonról, egy munkahelyi laptoról dolgozhattam. Mivel illusztrátorként végeztem, sok grafikai és kreatív feladatot kapok, amiért nagyon hálás vagyok, de lényegében a feladatok nagy részét én választhatom meg. Sokszor kérdezik, hogy mit szeretnék esetleg kipróbálni, van-e ötletem, amit meg szeretnék valósítani, és ezekhez mindig kapok megfelelő segítséget és támogatást.

A fogadó szervezetemhez egyébként nagyjából 15-20 önkéntes tartozik, akik főleg óvodákban, vagy más kulturális intézményekben dolgoznak. Havi egyszer van közös találkozónk, de ezeken kívül is rendeznek nekünk néha eseményeket, például kirándulást a helyi tavakhoz vagy a hegyekbe. A lezárások miatt sajnos nehezebb volt ismerősöket szerezni, mint normál helyzetben, de a többi önkéntessel már egyre többet találkozunk és remélhetőleg hamarosan nagyobb csoportban is össze tudunk jönni. A lakásban egyébként négyen lakunk összesen, ami teljesen kényelmes, és megkönnyíti a szocializálódást is az elején.

Egy kicsit a városról. Budapest után nekem Lipcse nagyon zöldnek tűnik. Rengeteg park, erdős rész és tó van a közelben, ahol folyamatosan hatalmas élet van! Rengeteg a biciklis is (én is az itt kapott biciklimmel járok mindenhova), és a szabad terek jó időben tele vannak zenélő, piknikező, iszogató emberekkel. Kis kávézók, bárok, sörkertek és művészboltok vannak a városban mindenhol, illetve nemrég fedeztem fel egy termelői piacot is, ahova szombatonként kijárunk pár másik önkéntessel. Egyszóval, Lipcse egy elképesztően színes város és mindig van mit még felfedezni benne! (ja és kanálisok is vannak, amiken nyáron evezni lehet, és sok nagyon érdekes elhagyott régi gyárépület telegraffitizve)

Az önkéntesekkel általában angolul, a munkahelyemen pedig németül beszélgetünk. Nem a legjobb a németem, de nagyon türelmesek velem és egyáltalán nem érzem kényelmetlennek, ha véletlenül valami hülyeséget sikerült mondanom. Sokan maradnak egyébként a városban az önkéntességül után egy-két vagy akár több évet is, ha éppen nem akarnak tovább tanulni. Én is ezt tervezem, de még persze semmi sincs eldöntve.

Fogadó szervezet:
Budde-Haus, FAIRbund e.V.
https://verein-fairbund.de/soziokulturelles-zentrum/