EVS Svédországban egy mentor szemével – élménybeszámoló

2017.12.30.

Az Útilapu Hálózat küldő szervezetként részt vett az “Ecological farming/ building and nature/adventure experiences” c. rövid távú EVS projekten, amely a svédországi  Hastekasen Farmon került megrendezésre. Onkéntesünk Varga Zsófi mentorként vett részt a programon. Az ő élménybeszámolójat olvashatjátok.

Az egy hónapos program során a 10 különböző nemzetiségű önkéntes megtapasztalhatta, hogy milyen a környezettudatos, egyszerű élet és részt vettek nemcsak a földművelésben és több egyszerű erdei munkában, hanem számos közösségi tevékenységben.

Többek között egy lengyel tréner tartott nekik egy hetes személyiség- és közösség fejlesztő foglalkozást, mint pl. a fórum színház, workshop erőszakmentes kommunikációról, dragon dreaming stb.

A programban EVS mentorként vettem részt. A kontakt tánc mozgástechnikájára épülő kurzust tartottam, és számos egyéb közösséget építő foglalkozást szerveztem az önkéntesek számára.

Október végére a csapat teljes mértékben összeszokott és eredményes projektet zárhattak le a szervezőkkel. Az önkéntesek visszajelzéseiből kiderült, hogy sokan szeretnének még visszajönni a farmra, mert személyiségfejlesztő és világnézet megváltó volt számukra az elmúlt hónap, amire még ők sem számítottak.

A European Voluntary Service az Erasmus+ európai ifjúsági program keretein belül 18-30 éves fiataloknak ad lehetőséget, hogy önkéntes projekteken keresztül tanulhassanak külföldön magukról, a projektről, az adott országról. A program ingyenes.
További részletek: http://utilapu.hu/hosszutavu-onkentesseg/