EVS Svédországban egy önkéntes szemével – élménybeszámoló

2017.12.29.

Bakos Eszter egy hónapot töltött Svédországban, ahol egy önnfentartó farmon végzett önkéntes munkát a European Voluntary Service (EVS) keretein belől. Az ő élménybeszámolója következik.

Az egész projekt nagyon szimpatikus volt nekem már, amikor csak olvastam róla. Nagyon közel éreztem magamhoz. Ritkán van ilyen az életben, hogy ezek az elképzelések és elvárások megegyeznek a valósággal. Az egy hónap, amit ott töltöttem, elegendő idő volt ahhoz, hogy megismerjem a környéket, az embereket és a teendőket többek között. Viszont nagyon kevésnek éreztük mindannyian, mert hamar második otthonunkká vált. A közös programok, a közös munka, minden, amit csináltunk közösséggé formált minket.

A környék gyönyörű, rengeteget sétáltunk. Úsztam a tengerben (habár 10 fok volt), láttam fókát és medúzákat. Megismertem a helyieket. Rengeteget tanultam a természet működéséről és arról, hogy hol is állunk ma mi emberek, akik nem figyelünk oda az előbb említettre.

Nem gondoltam volna, hogy szoros barátságok alakulnak ki ennyi idő alatt. Szerencsére tévedtem. A társaság nagy részével rendszeresen beszélünk, többen meglátogattak pár héttel később és tervezünk újra találkozni a farmon.

Az a hely számomra egy békés, stresszmentes helyet jelent, ahol boldog lehetek és kipihenhetem magam. Mindenképpen vissza fogok menni, amikor csak tehetem.

A European Voluntary Service az Erasmus+ európai ifjúsági program keretein belül 18-30 éves fiataloknak ad lehetőséget, hogy önkéntes projekteken keresztül tanulhassanak külföldön magukról, a projektről, az adott országról. A program ingyenes.
További részletek: http://utilapu.hu/hosszutavu-onkentesseg/