*** FONTOS: Az oldalon található programokon való részvétel feltétele, hogy az Útilapu tagjává válj. Erről itt olvashatsz bővebben. ***

Az Útilapu a hosszútávú önkéntes munka területén küldő és fogadó szervezetként vesz részt az Európai Szolidaritási Testületben (European Solidarity Corps, ESC), mely a korábban Európai Önkéntes Szolgálatként ismert „EVS” program utódja. A programban 18-30 éves fiatalok vehetnek részt.

 Emellett az „LTV” (Long term Volunteering) projektekre delegál önkénteseket világszerte, amely ernyőszervezetünk, az SCI (Service Civil International) hosszútávú önkéntes programja. Ha elmúltál 30, akkor ez a neked való program! Görgess lejjebb bővebb információkért.

 A programok célja az önkéntesek társadalmi tevékenységekben való részvételének támogatása a világ szinte bármely pontján. A különböző külföldi önkéntes szolgálat ideje alatt a résztvevőknek lehetősége nyílik nem csak egy másik ország és kultúra megismerésére és személyiségük fejlesztésére, hanem egy intenzív tanulási folyamatnak is a részesei lesznek, melyet a helyi közösségben való aktív részvétel tesz még izgalmasabbá.

EURÓPAI SZOLIDARITÁSI TESTÜLET – ESC (KORÁBBAN EURÓPAI ÖNKÉNTES SZOLGÁLAT – EVS)

A program célja a 17-30 év közötti fiatalok önkéntes társadalmi tevékenységekben való részvételének támogatása főként Európában, illetve akár azon kívül is. A szolgálat ideje alatt az önkéntes részt vehet ifjúsági információval, fiatalok személyiség és képességfejlesztésével, részvételével, szociális ellátással, hátrányos helyzetű fiatalok bevonásával, környezetvédelemmel, nem formális oktatási programokkal, infókommunikációval és médiával, kultúrával és kreativitással vagy fejlesztési együttműködésekkel foglalkozó szervezetek és közösségek mindennapi munkájában.

Információ az ESC-ről

Ezen a honlapon megtalálhatsz minden információt, illetve válaszokat a felmerülő kérdéseidre: https://europa.eu/youth/solidarity_hu

Rövid és hosszútávú önkéntesség

Az ESC-n belül rövid és hosszútávú önkéntes szolgálatra van lehetőség. A rövid távú önkéntesség 2 hét – 2 hónap közötti időtartam, a hosszútávú pedig minimum 2, maximum 12 hónap lehet.

Aki rövid távú programban vesz részt, annak később lehetősége van hosszútávú programban is részt venni. A két programban való részvétel nem haladhatja meg összesen a 12 hónapot.

(Példa: ha részt vettél egy 2 hónapos rövid önkéntességen, akkor a hosszútávú projekted legfeljebb 10 hónapos lehet.)

Ki vehet részt a programban?

Az kezdhet bele önkéntes programba, aki betöltötte a 18. életévét, de nem idősebb, mint 30. Tehát a 31. szülinapod előtt még megkezdheted a projektet 🙂

Hosszútávú ESC programban való részvételt követően sajnos nincs lehetőség sem rövid távú, sem újabb hosszútávú ESC önkéntes projektben részt venni. Akkor sem, ha az önkéntesség még az Erasmus+ alatt működő EVS keretében valósult meg 2018 előtt.

Ugyanakkor részt lehet venni az Európai Szolidaritási testület által támogatott egyéb tevékenységekben, például szakmai gyakorlaton vagy szolidaritási projektben, valamint végezhetsz fizetett munkát és önkéntesekből álló csapat tagjaként is részt vehetsz az Európai Szolidaritási Testület projektjeiben.

Mit fedez a program?

Az ESC önkéntes utazási és vízum költségeit megtérítik (általában utólag), az önkéntes szolgálat idejére zsebpénzt, ellátást és szállást kap, a kint tartózkodás idejére biztosítását az Útilapu köti meg, amely szintén díjmentes az önkéntes számára. (Egy speciális biztosítás kifejezetten ESC önkéntesek számára).

Az önkéntes munkáért fizetés nem jár, a támogatások célja fedezni az önkéntes kiadásait.

Hogy jelentkezhetek egy projektre?

A projektben való részvételhez szükséged lesz egy küldő (magyarországi) és egy fogadó szervezetre (ahol a munkát végezni fogod). Esetenként egy koordináló szervezet is részt vesz a programban: ők főként a projekttel kapcsolatos adminisztratív munkát végzik a fogadó országban.

Az Útilapu szívesen vállalja a küldő szervezet szerepét. Ennek feltétele, hogy szervezetünk tagjává válj. Erről az oldal alján olvashatsz részletesen. A projektekre való jelentkezésnek ez nem feltétele!

  1. Elhatározás

Gondold át, hogy milyen témában és mennyi ideig szeretnél önkénteskedni. Az önkéntesek a közösség/szervezet mindennapi életében részt vesznek, feladataik vannak, kb. 30-38 órát dolgoznak egy héten, így nagyon fontos, hogy ismerd magad és átgondold, hogy milyen területen szeretnéd és tudnád az önkéntes munkát odaadással végezni. Mivel a témák nagyon változatosak, biztosan találsz hozzád illőt.

  1. Keress projektet

Javasoljuk, hogy regisztrálj az ESC hivatalos oldalán: https://europa.eu/youth/solidarity_en Itt megadhatod hol, milyen hosszan és milyen témában szeretnél önkénteskedni. A honlapon felveheted a kapcsolatot a fogadó szervezetekkel, jelentkezhetsz projektre és a fogadó szervezetek is felajánlhatják neked aktuális projektjeiket.

Fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet, hogy első sorban a hozzád illő projekttémát igyekezz megtalálni, utána válassz az országok közül. Ha nem érzed jól magad a szervezetnél végzendő feladataid során több hónapon keresztül, amit szinte teljes munkaidőben végzel, akkor hiába vagy közel a tengerparthoz, vagy laksz egy világvárosban, nem fogod magad igazán jól érezni.

  1. Készítsd el kreatív önéletrajzodat, motivációs leveledet

Minden szervezet kérni fog tőled önéletrajzot, motivációs levelet, és esetenként külön jelentkezési lapot. Önéletrajzod legyen minél kreatívabb, meg lehessen ismerni belőle a személyiségedet, motivációs leveledben pedig mutasd be, hogy miért kifejezetten a választott projekt érdekel, és miért illenél a közösségbe. A dokumentumok beérkezése után általában online interjút is tartanak a szervezetek második fordulóként, hogy jobban megismerjék a jelentkezőket.

Ha szeretnéd, hogy átnézzük a dokumentumaidat, keress bátran e-mailben.

  1. Küldd el a jelentkezésed, és várj türelmesen

Javasoljuk, hogy több neked tetsző projektre is küldd el a jelentkezésedet. Előfordulhat túljelentkezés, vagy betelt a hely, nem fogadnak éppen önkéntest stb… adj esélyt és legyél türelmes! Előfordulhat, hogy hónapokig is keresel és több projektre is jelentkezel, mire rátalálsz az igazira 🙂

Hol keressek projektet

A hivatalos ESC oldalon: https://europa.eu/youth/solidarity_en

Szervezetek hírleveleire feliratkozva

Szervezetek honlapján, Facebook oldalán

Facebook csoportokban, pl:

Önkéntesség itthon és a nagyvilágban (https://www.facebook.com/groups/onkentessegitthonesanagyvilagban/)

EVS & ESC vacancies (https://www.facebook.com/groups/EVS.vacancy/)

ESC, EVS és egyéb nemzetközi lehetőségek [AEGEE-Budapest] (https://www.facebook.com/groups/728083220551840)

EVS (European Voluntary Service) and ESC (European Solidarity Corps) (https://www.facebook.com/groups/volunteeringopportunities/)

Találtam magamnak projektet, de meg kell adni küldő szervezetet

Amennyiben szükséges megadni küldő szervezetet – nem mindig szükséges – vedd fel velünk a kapcsolatot, hogy egyeztessünk róla. ().

Kiválasztottak egy projektre és küldő szervezetet keresek

Ha a projektben nincs magyar partnerszervezet (ezt a fogadó szervezet tudja megmondani) akkor szívesen leszünk a küldő szervezeted. Vedd fel velünk a kapcsolatot e-mailben, és küldj információkat a projektről is. ()

Kiutazás feltétele, hogy tagunkká válj, amiről alább olvashatsz. A jelentkezésnek ez nem feltétele.

Olvasd el korábbi önkénteseink beszámolóját itt: https://utilapu.hu/category/beszamolok/  

LONG TERM VOLUNTEERING – LTV

 Az LTV (Long term Volunteering) ernyőszervezetünk, az SCI hosszútávú önkéntes munka programja, amelynek keretein belül az önkéntes rövidebb vagy hosszabb időtartamot tölthet el egy adott projekttel az SCI hálózat valamelyik tagjánál a világ bármely pontján.

Ki vehet részt a programban?

Önkéntes bárki lehet, aki betöltötte a 18. életévét – felső korhatár nincs – és aki szívesen támogatná az adott közösséget munkájával, megismerne egy másik kultúrát és ezzel szívesen venne részt egy jobb és élhetőbb világ kialakításában.

Mit fedez a program?

Az önkéntes ellátását és szállását a fogadó szervezet biztosítja és bizonyos esetben az önkéntes szolgálat idejére szóló biztosítását is. Egyes programok esetében a fogadó szervezet zsebpénzt is fizet a résztvevőnek.

Az ESC programmal ellentétben ugyanakkor az utazási és vízum költségek az önkéntest terhelhetik, illetve egyes programok esetében a fogadó szervezet részvételi díjat is meghatározhat.

Hogy jelentkezhetek egy projektre?

Itt találhatsz részleteket az LTV programról, illetve az aktuálisan elérhető projektek listáját is: http://www.longterm.lteg.info/index.php/project/publicIndex

Ha valamelyik projekt felkeltette az érdeklődésedet, akkor írd meg nekünk az címre – javasoljuk, hogy 2-3 projektet válassz – ahol egyeztethetünk a részletekről. A projektekre közvetlenül nem lehet jelentkezni, csak az országos SCI szervezeten keresztül (ez az Útilapu Hálózat).

FONTOS

Ha az Útilapuval szeretnél külföldön hosszútávú önkéntes munkában részt venni, érvényes Útilapus tagsággal kell rendelkezned. Taggá az egyesület éves tagdíjának befizetésével válhatsz. Ezt a 15.000 forintos összeget minden tagunk évente csak egyszer fizeti be, tehát ha a hosszú távú önkéntesség előtt vagy után más programokra is szeretnél jelentkezni, részvételed továbbá már nem kötött ehhez a feltételhez. A tagság egy naptári évre szól (december 31-ig). Aktív önkénteseinknek a tagsági díj 1500Ft.

A tagságról itt olvashatsz bővebben: http://utilapu.hu/tagsag/

Ha bármilyen kérdésed lenne, fordulj bátran ESC/LTV koordinátorunkhoz:

Zalán Sarolta: 

Ha először rövidebb távon próbálnád ki magad, itt olvashatsz rövid távú önkéntes programjaikról

Külföldi önkéntes táborok, workcampek: http://utilapu.hu/kulfoldi-onkentes-taborok/
Tréning, ificsere: http://utilapu.hu/ifjusagi-cserek-treningek/

Aktuális önkéntes lehetőségeink

2021.
09. 04.

12 hónap után itthon – Vera szlovéniai önkéntessége

Sziasztok! Darabont Vera vagyok és néhány hete értem haza az egy éves ESC programomról, melyet a szlovéniai Skofja Lokában töltöttem. Sokféle érzés kavarog most bennem, de az biztos, hogy eddig életem egyik legizgalmasabb, legtartalmasabb évén vagyok túl és habár kihívásból

2021.
09. 04.

Csoportos önkéntesség Svédországban, a Hästekasen Farmon

2021 tavaszi Team ESC project Hat hetet töltöttem a svéd Hästekasen Gard-ban egy Team ESC résztvevőjeként. Nem szeretek elvárásokkal telve utazni, amikor áprilisban megérkeztem a közösségbe, akarva akaratlanul mégis volt valamiféle elképzelésem az előttem álló időszakról. Nos hát egészen máshogy