International youth exchanges and trainings


Milyen is egy ifjúsági csere vagy egy tréning?

Az ifjúsági cserék és a tréningek az ERASMUS+ mobilitási alprogramja által biztosított lehetőségek, amelyek a fiatalok nemzetközi tapasztalatszerzését kívánják elősegíteni a non-formális nevelés módszereivel.

Így élték meg önkénteseink, akik már voltak ilyen projekteken:

​”Érezted már azt, hogy sírnál az örömtől, mert annyira sok érzelem ér? Mert úgy megmosolyogtatsz idegen embereket, hogy nem vársz cserébe semmit, és mindez hatványozódik, hiszen percenként érnek új ingerek?!” 

 „A társaság az első perctől nagyon egymásra talált, a meglehetősen nagy korosztály- és státuszbeli szórás ellenére, vagy épp azért. Hihetetlenül inspiráló emberek kerültek be a programba, a Sri Lankáról érkezett emberi jogi ügyvédtől a divattervező-szakos egyetemistáig, talán nem is a program, hanem a kapcsolódások voltak a legfontosabbak – de azért nagyon tömény program is volt, az erőszakmentesség témáját körüljáró beszélgetős-megosztós, brainstorming-jellegű workshopoktól a laptop előtt töltött egészen gyakorlatias alkalmakig, melyek az erőszakmentes akciók kommunikálásáról szóltak.”

 „Az első 3 napon ismerkedtünk, felvázoltuk a témánkat és agyaltunk: migránsok/menekültek problémáin, a hate speech mindent magába foglaló halmazán vagy éppen magunkon. Mert hogy arra is volt idő. Egy szépen berendezett kis labirintus, melynek egyik állomása a Gyerekkor volt. Sok-sok vízfestékkel, ceruzával, plüssel, aki nem élte volna ki kreatív énjét akkoriban, az most bátran megtehette. Felnőttünk, de minden egyes kis apró zördülés megmaradt bennünk. Hoztunk mindent és ezután is vinni fogjuk őket. A Konfliktusok szobáját egy fonal szőtte keresztül: amilyenek valójában a konfliktusaink: nem tudjuk biztosan honnan jött és hová vezet, talán pont felénk tart és mi magunk kezdtünk bele. Ezt a szobát szerettem a legkevésbé, mert bár mint mindenkinek, nekem is voltak konfliktusaim, sőt vannak is, mégis kicsit magam mögött hagytam őket.

 Az álmok szoba volt az egyik kedvencem. Csendes zene szólt, gyertyafény, én pedig végre begubózhattam a kanapé egyik sarkában: mert álmodni jó. Álmodni pedig nagyon szeretek, de még jobban küzdeni az álmaimért. És ha van ehhez jó hely, akkor ez a MOST – amit a teraszon rendeztek be nekünk. Narancsokból álló órát kaptunk és gyönyörű kilátást. Akkor és ott „ott” voltunk. A legtisztább metafora volt, idillikus tájjal és napsütéssel. Én akkor Olaszországban voltam, magamra figyeltem, szinte messze a civilizációtól, közel 30 ismeretlennel együtt. Ilyesfajta pillanatokat mostanság ritkán kapunk: az offline élet viszont ebből visszaadott valamennyit.”

Amiért érdemes jelentkezni:

 • Utazás (anyagilag támogatott projektek)
 • Angol nyelvtudás fejlesztése
 • Érdeklődési körödnek megfelelő programok​
 • ​​Különböző o​rszágokból érkező fiatalok és kultúrájuk megismerése
 • 7-10 nap közös fejlődés non-formális módszerrel: tanulás, új élmények, érdekes társaság.

Korhatárok:

Ifjúsági csere

 • Csoportvezető: 18-30 éves korig.
 • Csoport tagjai: 18-25 éves korig.

Tréning

 • Minden résztvevő: 18+

Figyelem! A legtöbb tréningen a részvétel feltétele a kommunikációképes angol nyelvtudás.

Költségek az ifjúsági cserét és a tréninget illetően

Az Erasmus+ támogatásának köszönhetően a projektet érintő költségek a szervezők által kifizetésre kerülnek.*

Tehát amit biztosan nem kell kifizetned:

 • Program
 • Étkezés
 • Szállás
 • Útiköltség

Általában előre saját magunknak kell megvásárolni a jegyeket, majd a projekt alatt vagy utána a szervezők visszautalják a pontos összeget.

*Előfordul, hogy a szervezők részvételi díjat számolnak fel, ezt mi minden alkalommal már a lehetőség meghirdetésekor feltüntetjük.

Egyéb költség:

Ha idén még nem tetted meg, a részvétel egyik feltétele hogy az Útilapu tagja légy.

​Az  önkénteseink, akik legalább három havi találkozón részt vesznek és aktív tagjai a szervezetünknek 1500 forintot, más esetben a 15.000 forintos összeget ​kell be fizetni évente csak egyszer​, ​tehát a második tréning esetén már nem kell fizetned. A tagság egy naptári évre szól – december 31-ig.

Amennyiben felkeltették érdeklődésedet ezek a lehetőségek, és szívesen kipróbálnád magad a programjaikon, figyeld az Útilapu facebook oldalát az aktuális lehetőségekkel kapcsolatban és keresd fel koordinátor önkéntesünket  az  email címen további információért!

Itt olvashatsz a részvétel részletes feltételeiről és regisztrálhatod is magad érdeklődési kör szerint.

* Egyesületi formában működünk,  így a (ptk értelmében a) tagdíj befizetésével automatikusan taggá válsz, felkerülsz a hírlevéllistára (nem spamelünk, max. két levelet küldünk havonta a lehetőségekről, tábor és programajánlókat  kérlek jelezd, ha nem szeretnél hírlevelet kapni), illetve szavazati jogod van a közgyűléseken is.

Új külföldi lehetőségek

2020.
11. 19.

Őszi találkozót tartottunk Diósjenőn! 👣We had autumn meeting in Diósjenő!

HUN //  Őszi találkozót tartottunk Diósjenőn! Egyes önkénteseink által már jól ismert diósjenői Bokréta-házban tartottuk őszi találkozónkat, ezzel együtt ünnepelve anyaszervezetünk, a Service Civil International 100. születésnapját is! A 2 napos találkozón táborainkhoz hasonlóan folyt a munka és egyben a

2020.
09. 24.

Önkéntes lehetőség itthon – Új exchange koordinátort keresünk

Új koordinátort keresünk az Útilapu Hálózat Nemzetközi cserék – Exchange munkacsoportjába! A koordinátorok felelnek azoknak a nemzetközi ifjúsági cseréknek és képzéseknek koordinálásáért, amelyekben Útilapu Hálózat partnerszervezetként részt vesz.  Feladataik: • partnerségről szóló döntési folyamat irányítása, részvétel a pályázati anyag összeállításában