Te is tehetsz valamit egy tábor időtartamáig, hogy a világ egy jobb hely legyen! Legyél te is önkéntes külföldön! 🙂

Ernyőszervezetünkkel, a Service Civil International-lal (SCI) együttműködésben világszerte szervezünk külföldi önkéntes táborokat, ahol egy civil szervezettel, önkormányzattal vagy más közösséggel együttműködésben 5-15 külföldi önkéntes dolgozik együtt 2-3 hétig. Minden tábor más és más, a projekt középpontjában állhat a környezetvédelem; közösségi terek felújítása; gyerekekkel, idősekkel, mozgássérültekkel, menekültekkel való foglalkozás; a Harmadik Világnak szánt segélycsomagok előkészítése; rasszizmus, idegengyűlölet elleni kampányok szervezése; békevédő akciók, stb.

S ez miért jó neked?

 • Utazhatsz – SCI táborokat a világ 5 kontinensén, 45 országban találhatsz
 • Szállásod és ellátásod biztosítva van – egy heti öt napos, napi 4-6 órás, bárki által elvégezhető, tehát szakértelmet nem igénylő munka fejében
 • Oyan embereket ismersz meg – akikkel másképpen nem találkoznál, életre szóló barátságokat köthetsz. Azonkívül, hogy jó móka (hiszen akik itt lesznek, nagy eséllyel ugyanolyan nyitott és vállalkozó kedvűek, mint Te), így megteremtődik az egyensúly a munka és a szórakozás között
 • Emellett próbára teheted magad, képességeidet, rátermettségedet, csiszolhatod nyelvtudásodat, megismerkedhetsz (legalább) egy másik kultúrával és mindemellett gazdagodhatsz azzal a semmihez nem hasonlítható érzéssel, mikor a munkád végeztével láthatod annak eredményét, és hogy ott jártaddal nyomot hagytál a helyi közösség életében.

Hol, hogyan, milyen feltételekkel tudok jelentkezni?

 • A jelentkezés nagyon egyszerű, online elintézhetsz mindent, ha regisztrálsz táborkereső adatbázisunk weboldalán: workcamps.info . Továbbá érdemes nyomon követni minket a facebookon, hiszen ott is hirdetünk néhány aktuális lehetőséget.
 • Az Útilapu által szervezett táborokban való részvétel feltétele a betöltött 18. életév, és a tagdíj fizetése. Tagságot egy évre lehet aktiválni és meghosszabbítani. Az éves tagság minden esetben NAPTÁRI évre vonatkozik, tehát az év január 1.-től (vagy a jelentkezéstől) december 31-ig. A tagdíjunk 2018.-ban 15000 HUF*. (*Lehetőség van csökkentett tagsági díjat kérelmezni! Erről bővebben itt tájékozódhatsz)
 • Ezért az összegért a naptári éven belül egy táborba lehet elmenni. (ld. még bővebben: mire jó az Útilapu tagság) Ha a naptári éven belül másik táborban is részt szeretnél venni, 7500 Ft átutalása után tudjuk továbbítani a jelentkezést.
 • TEHÁT, ha az évben először mennél táborozni 15000 HUF díj befizetése a feltétele a jelentkezésnek.
 • A tagdíj tartalmazza a tábor ideje alatt történt betegségre és balesetre kiterjedő általános biztosítást is. Nem terjed ki az utazásra, vagy a személyes tulajdonra (poggyász, értékek, felszerelések). Bővebb információért olvasd el a biztosításról szóló, angol nyelvű tájékoztató dokumentumot: Insurance_Infosheet_2018 ENG ill.: MEDICAL CLAIM NOTIFICATION FORM 2018. Amennyiben olyan országba utazol, amely vízum-köteles, abban az esetben mielőbb jelezd az -on, hogy készítsünk a számodra névre és konkrét táborra szóló biztosítási kötvény igazolást, melyet a meghívólevéllel együtt vihetsz magaddal az illetékes nagykövetségre. (kérünk számolj azzal, hogy ez eltarthat pár munkanapba). Ha az Európai Únió területén táborozol mindenképpen vidd magaddal az EU egészségbiztosítási kártyát, mely ugyanolyan eü-i ellátásra jogosít az EU területén, mint Magyarországon. Ezen kívül ha EU-n belül utazol nincs szükség egyéb SCI-os igazolásra, ha baj történik és orvosi ellátásban részesülsz, a táborvezetőnél minden esetben lesz Medical claim form, amit az orvos tölt ki.
 • Az első táborozók számára felkészítést nyújtunk a külföldi önkéntes táborokkal kapcsolatban. Minden évben nyári szezonban (június-július-augusztus) havonta egy alkalommal tartjuk meg ezeket a képzéseket. (rövid, 2-3 órás) Aki még nem vett részt korábban ilyen táborban, annak ajánlott részt venni egy ilyen eseményen. Ezeket az alkalmakat facebook oldalunkon és emailben tesszük nyilvánossá.
 • Némelyik tábor motiváció alapján válogat a jelentkezők közül, tehát ilyen esetben motivációs levél küldése is kötelező. Ez minden alkalommal látható a tábor leírásánál.
 • Egyes szervezetek elkérnek a hozzájuk jelentkezőktől extra részvételi díjat. Ez az összeg az Útilaputól függetlenül kerül megállapításra, MINDEN ESETBEN a tábort lebonyolító partner szervezetnek kell fizetni az összeget, melyet az állapít meg, hogy mikor és hogyan kell fizetni. Ennek intézésében kollégánk készséggel segít az -on
 • Visszalépés a jelentkezés és a fizetés után: ha a tábor kezdete előtt két héttel ill. korábban jelzed, hogy nem tudsz menni és a táborszezon végéig (szeptember 15.) egy táborban sem veszel részt, 5000 Ft-ot visszafizetünk. Ha a tábor kezdetéig két hétnél kevesebb idő van hátra, akkor már nem tudunk semmilyen visszatérítést adni. Ha a megerősítésed után, de a tábor kezdete előtt két héttel ill. korábban jelzed, hogy egy másik helyre szeretnél átjelentkezni 2500 Ft adminisztrációs költséget számítunk fel. Kérünk, hogy csínján bánj a visszalépéssel, hiszen félő, hogy a fogadó szervezet nem tudja betölteni a felszabadult helyet, és a táborban kevesebb önkéntesnek kell ugyanazt a munkát elvégezni!
 • A jelentkezések elbírálása általában néhány munkanapot (1-5) vesz igénybe. Ez partnerszervezetenként változik. Kérünk Titeket, legyetek türelemmel, hiszen a szervezetek többségében ezt a feladatot önkéntesek saját szabadidejükben sokszor munkájuk, tanulmányaik mellett végzik.

Mik a táborba jelentkezés lépései?

 1. Válaszd ki a kívánt tábort. (Segít szűkíteni hely, téma, időpont szerint a workcamps.info szűrője)
 2. Regisztrálj a workcamps.info-n
 3. Ellenőrizd a tábor leírásánál, hogy van -e még szabad hely!
 4. Regisztráció befejeztével jelentkezz a kívánt táborba. Érdemes egyszerre több tábort is megjelölni (egyszerre max 6-ot), hátha az első helyen megjelölt táborba elfogy a hely. (A jelentkezésedet egyszerre mindig csak egy helyre küldjük el a preferencia sorrendednek megfelelően)
 5. Utald át (ha az évben még nem fizettél tagsági díjat) a 15000 HUF-ot vagy (ha már fizettél az évben tagsági díjat) a 7500 HUF-ot az Útilapu bankszámlájára. A közlemény rovatba írd be a táborozni kívánó SZEMÉLY NEVÉT (főleg, ha szülők bankszámlájáról utaljátok az összeget) ill. a tábor KÓDját. Pl.: így: Példa Anna JP-NIC 10.15013
 6. A befizetést IGAZOLÓ print screen képet vagy a netbankból letölthető pdf-file-t KÜLDD EL az  -ra.
 7. Önkénteskoordinátorunk átállítja a státuszodat a rendszerben fizetett-re és elküldi a jelentkezési lapodat a külföldi partnerünknek. Majd pár napon belül a külföldi partner is jóváhagyja a jelentkezésedet.
 8. Fontos, hogy figyeld a rendszerben a státuszodat, hiszen ne feledd, az utazást MAGADNAK KELL INTÉZNED, és a repülőjegyek annál olcsóbbak, minél előbb foglalod azt.
 9. Táborral kapcsolatos egyéb kérdés esetén (azon túl, ami a leírásban szerepel) fordulj bizalommal az -on elérhető önkénteskoordinátorunkhoz, aki segít a tábort lebonyolító szervezettel kapcsolatba lépni. (ilyen kérdés: van -e lehetőség korábbi érkezésre vagy lesz készpénzfelvételi lehetőség -ATM- a táborhelyszín közelében? stb..)
 10. A tábor megkezdése előtt legalább 2-3 héttel a külföldi szervezetnek meg kell küldenie a tájékoztató infopakkot. FONTOS: Ha ezen intervallumon belül nem kapod meg emailben, írj az -ra, hogy kollégánk vegye fel a kapcsolatot a szervezettel.
 11. Utazz a tábor helyszínére és érezd nagyon jól magadat!

+1 ha nagyon megtetszett a tábor és tele vagy élményekkel, ne fojtsd magadba, írd meg nekünk! Mi kirakjuk az élménygyűjtő blogunkra, vagy akár a facebook-ra vagy az SCI hírlevelébe. Továbbá lehetőséget biztosítunk élménybeszámoló tartására klubestjeinken! 🙂

A banki átutalás adatai:
​S​zámlaszám: 16200223-10084234
​S​zámlatulajdonos: Útilapu Hálózat
Összeg: 15.000 Ft
​Bank: ​Magnet Bank
Tárgy: saját neved​, tábor(ok) kód(ok)


**GYIK**

Jelentkezhet 18 éven aluli a külföldi táborokba?

A Magyar Önkéntes Törvény hozzáférhető itt.

 1. 5. § (2)23 A tizenhatodik életévét be nem töltött önkéntes és a cselekvőképességében a közérdekű önkéntes tevékenység tekintetében részlegesen korlátozott nagykorú önkéntes közérdekű önkéntes tevékenységet külföldön NEM végezhet.
 2. 5. § (2)23  (5) A tizenhatodik életévét betöltött, de tizennyolcadik életévét be nem töltött önkéntes által a közérdekű önkéntes tevékenységre fordítható idő nem haladhatja meg a napi négy és fél órát és a heti tizennyolc órát. (Tehát ők mehetnek, ha a tábor munkaideje passzol a törvényben leírtakkal. A kimenő önkéntes koordinátorunk tud segíteni a keresésben. DE!! ilyen esetben mindenképpen kérünk egy szülői beleegyező nyilatkozatot!!)

Mi az a “North and South” (N-S) program? Jelentkezhetek rá?

Ennek a programnak a célja a fejlett és a fejlődő országok közötti önkéntesek mozgatásának előmozdítása, továbbá, hogy a kiutazó önkéntesek mélyebben megismerjék, megértsék az adott ország aktuális helyzetét.  (Pl.: afrikai országok, Nepál, India, Mexikó, Indonézia stb.)

Természetesen ezekre a táborokra is lehet jelentkezni, azonban szigorúbb feltételekkel, mint az ezen programon kívüli országokba. Jelentkezés kizárólag úgy működik, ha előre felveszed a kapcsolatot kimenő önkéntes koordinátorunkkal, ő segíteni fog minden lépésben. ()

Feltételek:

 • Be kell tölteni a 20. életévet.
 • Tapasztalat: részt kell venni előtte legalább egy N-S programon kívüli SCI táborban.
 • Részt kell venni az Útilapu által szervezett N-S felkészítő tréningen (1 délután, kb. 2-3 óra- a kis számú jelentkezők miatt ezt többnyire egyénre szabottan, előzetes időpontot egyeztetve tartjuk meg)
 • Némelyik ország kér speciális nyelv tudást. Ha van ilyen kritérium, mindenképpen feltüntetik a tábor adatlapján.
 • Szinte mindegyik N-S partnerszervezet kér extra részvételi díjat. Ezt a tábor helyszínén kell rendezni.

Mire jó az Útilapu tagság?

 1. Tagként szavazhatsz a közgyűlésen, tehát beleszólásod lehet az Útilapu ügyeibe, választhatsz elnökségi tagokat (board tagokat) vagy szavazhatsz a leendő elnökre vagy alelnökre – vagy éppen jelentkezhetsz ezekre a pozíciókra.
 2. Csak az érvényes tagsággal rendelkező jelentkezőnek tudjuk felkínálni a táborozás lehetőségét vagy a tréningen vagy ificserén való részvételt.
 3. A tagsággal rendelkezők elsőként értesülhetnek az Útilapu kínálta tréning- és ificsere-lehetőségekről.
 4. Szervezetünk egyesületi formában működik javarészt adományokból és a tagsági díjakból tudjuk biztosítani működésünket. A tagsági díj befizetésével hozzájárulsz TE is ahhoz, hogy az általunk elképzelt célok megvalósulhassanak.

Hogyan lehetek önkéntes?

 • Legegyszerűbben, ha tájékozódsz munkacsoportjainkról és lehetőségeinkről a honlapon és ezek alapján eldöntöd, hogy mihez lenne kedved.
 • Bátorítunk arra, hogy látogass el a hetente megrendezett klub estjeinkre, és szezonális eseményeinkre. Így kötetlenül tudsz ismerkedni, beszélgetni aktív önkénteseinkkel.
 • Ha már megvan, hogy konkrétan melyik mcs-hoz szeretnél csatlakozni, írj az adott mcs vezetőjének egy emailt.

Mit jelentenek a táborregisztrációs oldalon a státuszok?

 • „in reserve”: Várakozó állapot. Ezt akkor láthatod, ha regisztráltál, kitöltötted a motivációdat, de még nem véglegesítetted a jelentkezésed. VAGY ha több tábort is megjelöltél, azoknál a táboroknál látszik ez az állapot, amelyek hátrébb vannak a preferencia listádban.
 • „waiting for payment”: Várakozás a tagdíj fizetésére. Ezt kollégánk csak azután tudja átállítani, ha már fizettél tagsági vagy táborregisztrációs díjat. Amennyiben ezt az állapotot látod, jelentkezésedet még nem küldtük tovább a fogadó szervezetnek.
 • „place requested”: Már rendelkezel érvényes tagsággal és elküldtük a jelentkezési és motivációs lapodat a fogadó szervezetnek. Általában 1-5 munkanap alatt várható a válaszuk.
 • „camp unavailable”: Leggyakoribb ok, amiért ezt az állapotot látod, hogy sajnos nem fogadták el a jelentkezésedet a táborba. VAGY túl sok idő telt el a jelentkezési lapod elküldése és a tagdíj rendezése között és elfogytak már a helyek a megjelölt táborba.
 • „waiting list”: Olyan esetekben láthatod ezt az állapotot, hogyha te csak ezt az egy tábort jelölted meg, nagyon szeretnél ide menni, nincs más hely ahova mennél, és van még hely a másik nem számára és felajánlja a fogadó szervezet, hogy ha bizonyos időintervallumon belül nem jelentkezik valaki a másik nem közül, felajánlják a helyet neked. Gyakran előfordul, hogy valaki, akinek már véglegesítették a jelentkezését, valamilyen oknál fogva visszamondja a lehetőséget, így a váró listáról be lehet kerülni a táborba.
 • „place offerd to volunteer”: Jelentkezésedet elfogadta a fogadó szervezet. Kollégánk minden esetben kéri, hogy emailben erősítsd meg részvételi szándékodat a táborba.
 • „place confirmed by volunteer”: Jelentkezésed végleges. Nincs további adminisztratív teendőd. Fontos, hogy ezután kezd el minél hamarabb intézni az utazásodat, lefoglalni a szükséges járatokat, ha kell elindítani a vízum ügyintézését. Ezután számítanak jelenlétedre a táborban! Kérlek ezt vedd kellő komolysággal és felelősséggel, és csak végső esetben mondd vissza a helyet, ha betegség vagy egyéb okok miatt nem tudsz részt venni a táborban. És tanulmányozd át a visszalépés megerősítés utáni részt a honlapunkon!
 • „Place offered to Volunteer, subject to evaluation”: Fogadó szervezet adminisztrátora elfogadta a jelentkezésedet, de a kiválasztás folyamatában a partnerük is, aki szervezi konkrétan a tábort, részt vesz. Több, mint valószínű, hogy el fogják fogadni ők is a jelentkezésedet, de kérnek egy kis gondolkodási időt. (max. 7-10 nap)
 • „Camp attended”: részt vettél a táborban.
 • „Camp NOT attended”: habár jóváhagytad a jelentkezésedet, sem a kollégánknak, sem a fogadó szervezetnek nem jelezted, hogy nem tudsz elmenni valamilyen oknál fogva a táborba, eltűntél szó nélkül. 🙁
 • „Camp left early”: Jóval hamarabb elhagytad a tábort, melyet nem jeleztél előre.
 • „Application Cancelled before Confirmation”: Az írásos jóváhagyás előtt kitaláltad, hogy mégsem szeretnél/tudsz menni ebbe a táborba.
 • „Application Cancelled after Confirmation”: Írásos jóváhagyásod után, melyben megerősítetted részvételi szándékodat, visszamondod a helyedet a táborban.
 • „Application submitted by mistake”: A jelentkezés után és a tagdíj fizetése előtt rájöttél, hogy mégsem tudod vállalni az utazást. Kollégánk azután állítja erre a státuszt, ha végképp eltűntél és nem válaszolsz a levelekre vagy elfogytak a helyek az általad megjelölt összes táborban.

Mire vonatkozik a tábor kezdő és vége dátumai?

A tábor kezdő és vége dátuma minden esetben az utazás napjai. Célszerű ezekre a napokra foglalni a járataidat. Ezeken a napokon nincsenek programok, az első napon általában vacsorával, az utolsó napon reggelivel készülnek a tábor szervezői.

Gyakori jelenség, hogy az önkéntesek egy csoportja előbb érkezik és vagy később távozik pár nappal a tábor helyszínére/ről. Miután megkaptad az infosheetet (részletes tábor leírást),  és ilyen terveid vannak neked is, a megadott elérhetőségeken érdemes felvenni a kapcsolatot ez ügyben a tábor koordinátorokkal, hátha van arra lehetőség, hogy maradjatok a tábor helyszínén ingyenesen vagy minimális hozzájárulást fizetve. (Ez nem elvárható a partnerektől, de érdemes rákérdezni, hátha van erre lehetőség)  A tábor időtartamán kívül természetesen nincsenek tervezett programok és élelem se.

Hogyan zajlik a vízum ügyintézése?

A vízum ügyintézése és annak díjainak kifizetése mindig az adott önkéntes feladata. A Service Civil International abban tud neked segíteni, hogy az adott országból kapsz egy ún. meghívó levelet, melyet csatolni kell a vízum elbírálásához szükséges formanyomtatványokhoz és azzal együtt leadni a nagykövetségen. Ezen kívül szükséges lehet a kint tartózkodás idejére szóló biztosítási kötvény felmutatása is. Ezt többféle módon igényelheted:

 1. vagy SCI biztosítás: Ez minden táborozónak automatikusan jár. Ha vízumhoz kell, mielőbb jelezd az -on, hogy készítsünk a számodra névre és konkrét táborra szóló biztosítási kötvény igazolást, melyet a meghívólevéllel együtt vihetsz magaddal az illetékes nagykövetségre. (kérünk számolj azzal, hogy ez eltarthat pár munkanapba). Szeretnénk tájékoztatni, hogy néhány nagykövetség csak az általuk szerződött biztosítási cégektől származó kötvényt fogadják el, erről is tájékozódj időben.
 2. vagy ha rendelkezel VISA/mastercard/ maestro stb. bankkártyákkal a bankkártyára automatikusan jár élet/baleset biztosítás. Erről érdeklődj bankodnál.
 3. vagy kötsz magadnak interneten is gyorsan és egyszerűen köthető egyéni utasbiztosítást.

A vízum ügyintézése nagykövetségtől függően eltarthat 1-4 hétig. Tehát, ha vízum szükséges számodra, mindenképpen kezdj időben tájékozódni és intézni az ügyeidet.

Vízumokat az adott országhoz tartozó nagykövetségeken ill. (általában külön eljárási díj ellenében) utazási irodáknál is tudod intézni.

Kis segítség az általatok leggyakrabban látogatott vízumköteles országok nagykövetségek elérhetőségeihez:

 • Oroszország: http://vizumcentrum.hu/vizum/orosz-vizum/
 • India: https://indianvisaonline.gov.in/evisa/tvoa.html
 • Japán: vízummentes a táborok idejére!
 • USA: http://cdn.ustraveldocs.com/hu_hu/hu-niv-typeb1b2.asp

Fontos információk!

2018.
11. 19.

Önkénteseket keres a táborszervező munkacsoportunk!

Az Útilapu legrégebbi tevékenysége a nemzetközi SCI helyi tagszervezeteként külföldről érkező önkéntesek részvételével megvalósuló helyi táborok szervezése.   A táborok jellemzően 2-3 hetesek, a nyári időszakban, 10-12 önkéntes részvételével zajlanak. Minden tábor valójában egy-egy helyben megvalósított önkéntes projekt. Az elvégzett

2018.
11. 16.

Jelentkezz hozzánk nemzetközi önkéntes koordinátornak!

Az Útilapu nemzetközi koordinátora (outgoing placement officer) aktívan részt vesz a táborok népszerűsítésében, az érdeklődők megszólításában, segíti a leendő táborokba jelentkező önkénteseket a jelentkezési folyamat és az adminisztráció során, kommunikál a külföldi partnerekkel.