Önkéntesként az Egyesült Államokban – 1. rész

2015.02.26.

Szilvi beszámolója az önkéntességéről az Egyesült Államokból:

stanton 12015.02.05-én érkeztem az USA-ba, pontosabban Great Barrington városába, mely Massachusetts államban található, egy évet fogok itt tölteni.

Küldő szervezetem az Útilapu Hálózat, amelynek munkatársaitól nagyon sok támogatást kaptam az ügyintézés során. Fogadó szervezetem a Stanton Home, egy speciális igényű embereket ellátó otthon, ők is rendkívül segítőkészek.

Rajtam kívül van még itt egy finn, két német, egy osztrák és egy japán önkéntes, valamint hat speciális igényű gondozott. Mind egy házban lakunk, külön szobákban, valamit 2 kutya is él velünk. Itt lakik még a ház tulajdonosa. Ő, illetve  szülei úgy döntöttek, otthonukba fogadják ezeket az embereket, hogy velük éljenek. Napközben persze amerikai szakemberek és önkéntesek is vannak velünk. Közösen végezzük a házimunkát, együtt főzünk és segítjük a gondozottakat.stanton2 A ház nagyon természetes , majdnem minden fából készült, és sok a fény, mivel franciaablakok vannak, így még a téli hidegben is meleg hatást kelt. A ház egy farmon található, innen kapjuk a tejtermékeket és a tojást. A felszerelés modern, mosó-és szárítógép, mosogatógép, mindenféle konyhai háztartási gép megtalálható itt.

Naponta két óra pihenőidő, valamint egy szabad este, egy szabad reggel és két teljes szabadnap jár mindenkinek, ez egyben van, tehát én például péntek délután öttől hétfő reggel kilencig nem dolgozom. A gondozottjainknak hála itt egyetlen nap sem átlagos. Ennek illusztrálásaként jöjjön egy anekdota:

A finn önkéntes reggelire palacsintát sütött, de magának külön salátát készített.Az egyik gondozott hölgy megkérdezte, ő miért nem eszik palacsintát.

–          Azért – felelte az önkéntes – mert szeretnék egészségesebben étkezni.

Ettünk tovább, de a hölgyet csak nem hagyta nyugodni a téma. Végül megkérdezte az önkéntest.

–          Hány éves vagy?
–          55- hangzott a válasz.

A hölgy bólintott.

–          Akkor tényleg nagyon egészséges lehet, ha te még mindig élsz!  🙂