Önkénteskedés Görögországban az eduACt-tal

Greece

2019 januárjában vettem fejembe, hogy én önkéntesként megyek külföldre, de nem is gondoltam, hogy ilyen bonyodalmas lesz. Már csak azért is, mert sok-sok szervezethez jelentkeztem és beszéltem, de vagy velük volt gond, vagy valami egyéb körülményekkel. Így végül október elején indultam el Görögországba, a koordinációs szervezet akinél laktam a United Societies of Balkans volt, míg a fogadó szervezetem ahol dolgoztam az eduACT. Ebből adódik a másik nagy bonyodalom, hogy a jelenleg is folyó járvány pont közepébe kapta az önkéntességemet, és igen, kint töltöttem ezt az időszakot végig.

Ezzel együtt is nagyon jó élmény, és picit sem bántam meg ezt a döntésemet. Egy olyan öt szintes házba kerültem, ahol csúcs-időben közel 30 önkéntessel éltem együtt, nagyon vegyes felhozatallal mint korban mint származásban, 18-tól 30-ig, és brazíliától svédországig találkoztam emberekkel. Ez néha nehéz volt, sokszor pedig nagyon jó közösség, mert ennyi ember közül biztos lesz akivel nem jössz ki és szikráznak az ellentétek, de biztos találsz olyanokra is akikkel igen jól el vagy és sok mindent tanulsz.

Thessalonikiben voltunk, ami Görögországban a második legnagyobb város, és igen izgalmas közösségi élete van, ami számomra a legnagyobb előnye volt. Az alulról szervezett közösségek és “occupied house”-ok egészen különlegesek és pozitívak voltak számomra. A hátulütője, hogy azért eléggé koszos a város, a tömegközlekedés egy hírhedt élmény, és bár tengerparti, a legközelebbi értelmes tengerpart csak azért is másfél-két óra út. Meglepően sokan beszélnek angolul, és bár tanultam görögül, ami a piacon amúgy nagyon is jól jött, a hétköznapokban teljesen elboldogultam csak angollal. Például volt, hogy elmentünk egy ad-hoc swing kedvcsináló eseményre, bevezető oktatással, és amikor meghallották, hogy néhányan angolul beszéltünk zokszó nélkül átváltott az egész társaság angolra.

Munka

Az eduACT gyerekek informális oktatásával foglalkozik Lego robotok segítségével. Ebből a hivatalos versenyeket is ők tartják Görögországban (ami szintén e évben félbe lett szakítva, pedig az egyik internacionális döntő góc most ott lett volna), valamint nyári táborokat is tartanak. Én segítettem grafikával, videóvágással, fotózással, és egyéb segédkezésekkel rendezvényeken. Kedvesek és többet kaptam tőlük mint amit láttam a máshol önkénteskedőknél. Annyiból balszerencsés voltam viszont, hogy hárman lettünk volna munkatársak, viszont csak ketten értünk oda, mivel a harmadik eltörte a lábát. Majd jött egy harmadik, aki karácsonyra szintén eltörte a lábát (ha ide jöttök vigyázzatok a lábtörésekkel, valami van a levegőben) és az után nem tért vissza. Az eredeti társam pedig kapott egy visszautasíthatatlan állásajánlatot, és január elején szintén elment. Így maradtam az időm nagy részére egyedüli önkéntesként a szervezetnél, és a járvány miatt újabb emberek se érkeztek. Szerencsére sok emberrel éltem együtt akikkel jóba voltam és azóta is vagyok, és a városban is szövődtek barátságok, de azért senkinek sem kívánom hogy egyedül dolgozzon külföldiként egy helyen, mert néha nehéz.

Grafikával foglalkoztam már korábban, de csak hobbi szinten, itt viszont általában megkaptam az időt meg a teret hogy kibontakozzam és kísérletezzek. Engem ez érdekelt legjobban ami számukra is kellet, így ezzel töltöttem a legtöbb időt. Az is segített, hogy értelmét látom annak amit a szervezet csinál és nekik csináltam, mert ellenpéldáját is láttam másoknál.

Ott kint elég szigorú karantén volt, boltba menni is csak külön írt papírral lehetett, és a közlekedés is teljesen le volt korlátozva. Majd májusban ez kezdett felengedni és visszatérni az élet, de az önkéntesek mint sorban fogytak el, és mire hazatértem júliusban már csak páran maradtunk a sok-sok emberből a házban. Ennek ellenére nagyon értékes időnek tartottam ezt is, az egészet is, altruizmus és saját fejlődésem szempontjából is. Így telt a kilenc hónapom, és ez egyszerre sok és kevés is tud lenni. Sok minden hiányzik, de azt is éreztem, hogy tovább kell lépnem és haladnom a saját dolgaimmal.

Görögország nagyon izgalmas, sok helyen jártam, és még vissza akarok térni még többet megjárni, és vissza-vissza merülni az ottani civil életbe.

Péter

A fogadó szervezet:

eduACT

educationunlimited.gr

https://www.facebook.com/eduact

(koordináló szervezet: United Societies of Balkans; https://www.usbngo.gr/)