Önkéntesként az Egyesült Államokban – 2. rész

2015.03.13.

Alább Szilvi újabb beszámolóját olvashatjátok az egyesült államokbeli önkéntességéről.

Már több mint egy hónapja itt vagyok, egyre többet értek meg az itteni életről, kultúráról, és a speciális igényű gondozottakról. Az utóbbi napok eseményeiből az alábbi tapasztalatokat emelném ki:

  1. Minden relatív

Már elkezdődött a nyári időszámítás, több a napsütés, de odakint még mindig méteres hó van, amelyet jég borít. Egyik reggel az amerikai önkéntes srác, aki gyakran nem tudott jönni, mert a hideg miatt nem indult az autója, bejelentette:

– Itt a tavasz!

Néztem jobbra, néztem balra, de sehogy sem találtam erre utaló jelet, így hát rákérdeztem

– Miből gondolod?

A hőmérőre mutatott, diadalmasan.

– Nézd, nulla fok van! Már nincsenek mínuszok!

Ezzel nem vitatkozhattam. Igaz, nálam a tavasz húsz foknál kezdődik, de lehet, hogy itt akkor már nyár van… szerencsére van elég időm, hogy ezt is kiderítsem. 🙂

ebédl-

  1. Ha unod a horrorfilmeket, olvass tündérmesét

Ebéd után gyakran olvasunk fel történeteket a gondozottaknak. Többnyire egy népszerű könyvsorozatból, Nancy Drew kalandjaiból, ő egy fiatal lány, aki rejtélyes ügyekbe keveredik, de lelkes detektívként mindig fényt derít az igazságra. Ezek kb. 150 oldalas regények, és rövid fejezetekből állnak. A gondozottak azonban gyakran nem emlékeznek a történet elejére, így gondoltam, újítok, és olyan rövid olvasmányokat választok, amelyek csak néhány oldalból állnak, így be lehet fejezni őket egy alkalommal. Az orosz tündérmesék című alkotást megfelelőnek találtam erre a célra. Ez tévedés volt. A felénél járhattam, amikor az alábbi részhez értem.

„Ekkor a herceg megküzdött a sárkánnyal, de ő erősebb volt nála. Előbb levágta a herceg egyik karját, majd a másik karját, végül levágta a fejét, és átdöfte a szívét kardjával. Ezután felaprította a herceg testét száz apró darabra, és ott hagyta. Ám a herceg tündér keresztanyja is a közelben volt, így miután a sárkány elment, összeszedte a herceg darabjait, összeillesztette, varázslattal feltámasztotta, és a herceg sokkal erősebb és szebb lett, mint azelőtt. „

Ebből a következőket olvastam fel:

„Ekkor a herceg megküzdött a sárkánnyal…és sokkal erősebb és szebb lett, mint azelőtt”

Na ugye, hogy be lehet fejezni a mesét egy alkalommal? 🙂

nappali

  1. Ha ló nincs, szamár is jó

A két német lány egy másik házba költözik, onnan járnak be dolgozni, így a szobáikat megkaphatja a nemrég érkezett olasz lány és a kazahsztáni fiú, akit jövő hétre várunk. Az egyik gondozottunk emiatt nagyon elszomorodott, mert megszerette a lányokat.

– Hiányozni fognak, ha elmennek. – mondta egyik délután.
– De visszajönnek – vigasztaltam – egész nap itt lesznek, csak akkor nem, amikor alszol.
– De te itt maradsz, ugye?
– Igen, és a többiek is, sőt, jönnek újak, így még több barátod lesz.
– Vigyázni fogsz rám?
– Igen. Mindig lesz, aki vigyáz rád. Sosem leszel egyedül.
– És mesélsz nekem este?
– Mesélek.
– És befonod a hajamat?
– Hát persze.

Elgondolkodva nézett rám, majd kijelentette:

– Akkor talán te is jó leszel. 🙂

Tetszett a beszámoló? Olvasd el Szilvi korábbi bejegyzését is!