Rólunk


Az Útilapu Hálózat a 100 éves múltra visszatekintő Service Civil International (SCI) nemzetközi humanitárius célú, önkéntességgel foglalkozó szervezet magyarországi partnerszervezete.

Egyesületünk tagjai azok az önkéntes fiatalok, akik hisznek abban, hogy kis lépéseket megtéve oktatással, neveléssel mi is hozzájárulhatunk a fenntartható fejlődésen, egymás és a kultúrák kölcsönös tiszteletén, és erőszakmentességen alapuló, békésebb világ létrehozásához.

Alapértékeink az önkéntesség, erőszakmentesség, az emberi jogok, szolidaritás, környezettudatosság, befogadás, felelősségteremtés és együttműködés.

Az Útilaput 1993-ban alapította egy csapat lelkes fiatal, akik maguk is részt vettek egy külföldi táborban, és úgy gondolták, hogy ezt a lehetőséget megismertetik Magyarországon is. Azóta bejáratott rendszerben működve, nyaranta több mint 100 önkéntes jut ki segítségünkkel külföldi táborokba a világ minden táján, ahonnan élményekkel gazdagabban térnek haza.

Fő tevékenységünk 2-3 hetes önkéntes táborok szervezése, melyek célja, hogy a résztvevők figyelmét felhívjuk a különböző szociális és környezeti problémákra, és motiváljuk őket abban, hogy a társadalom felelős résztvevői legyenek a tábor lezárultával is. Folyamat munkánk eredménye, hogy több hátrányos helyzetű térségben s közösségben visszatérő vendégként számítanak ránk. Jelenlétünknek a kézzelfogható eredmények mellett (pl. játszóterek, közösségi terek rendberakása) közösségfejlesztő szerepe is van.

A rövidtávú önkéntestáborok mellett hosszútávú külföldi önkéntességre is lehetőséget biztosítunk, évközben pedig  munkacsoportjaink különböző ügyekért dolgoznak itthon. Programjaink mindenki előtt nyitva állnak, lehetőségeket és eszközöket adunk a valószínűtlennek tűnő ötletek megvalósításához is.

Mindez azt is jelenti, hogy ezáltal Te is többféle részvétel közül választhatsz, aszerint, hogy hol és miként szeretnéd egy kicsit jobbá tenni a körülvevő világot, és segíteni másokon.

Formáld velünk képedre a világot!

Alapszabály

Éves beszámoló és közhasznúsági melléklet