Service Civil International (SCI)


A Service Civil International (SCI) egy 1920-ban alakult nemzetközi, non-profit önkéntes szervezet és békemozgalom, melynek világszerte több mint 40 országban található helyi tagszervezete. A szervezet fő profilja külföldi önkéntes táborok szervezésén keresztül a világ minden tájáról önkéntesek toborzásával a helyi közösség és társadalom segítése és a szociális kötelezettségvállalás elmélyítése.

A legelső tábort az első világháború okozta károk helyreállítására Verdunben, egy kis francia faluba szervezte meg egy Pierre Cérésole nevű svájci mérnök, német, francia, svájci és angol résztvevőkkel.

Az alapelv azóta nem, csak a lehetőségek száma változott, bővült. Ma már a világ szinte minden táján a legváltozatosabb alternatívák közül választhatsz, hogyan kapcsolódj be az önkéntességbe, egy helyi közösség életébe egy nemzetközi társasággal – rövidebb vagy akár hosszabb időn keresztül, jellemzően egy adott projekt véghezvitelével.

Az SCI számos értéket képvisel, mely értékeket az Útilapu Hálózat is teljes vállszélességgel vall és reprezentál mindennapi tevékenykedése során. Az SCI értékei között tartja, hogy az önkéntesség során közös együttműködéssel a civil társadalomban számos, erőszakmentes változást elérhetünk, miközben valljuk az emberi jogok fontosságát, tiszteletben tartva egymást és környezetünket, feltételek nélkül elfogadva társainkat, melyek során legfőbb célunk, hogy ráébresszük a körülöttünk élőket, hogy képesek kölcsönös tisztelettel, konfliktusmentesen és békében együtt élni.