Táborszervezés és táborvezetés


Az Útilapu hálózat egyik fő tevékenysége SCI helyi tagszervezeteként a nemzetközi önkéntes táborszervezés. A táborok jellemzően a nyári időszakban, 10-12 külföldi önkéntes fogadásával kerülnek szervezésre olyan partnerekkel, akik a helyi közösségfejlesztés érdekében kerülnek kapcsolatba velünk. Az önkéntesek a 2-3 hetes táborokban egy, a helyi közösség és környezet fejlesztését, társadalmilag fontos érték támogatását célzó projektekben vesznek részt.

Kikkel valósítunk meg táborszervezést?

Segítünk civil szervezeteknek, gyermekotthonoknak, önkormányzatoknak, alapítványoknak és egyesületeknek. A legfontosabb, hogy a tábor valós értéket teremtsen, a helyi közösség és környezet érdekét szolgálja és lehetőséget nyújtson a résztvevők számára egymás kultúrájának megismerésére, a szabadidő hasznos eltöltésére.

A táborszervezés során különféle témájú projektek valósulnak meg:  környezetvédelem; közösségi terek felújítása; gyerekekkel, idősekkel, mozgássérültekkel, menekültekkel való foglalkozás; a Harmadik Világnak szánt segélycsomagok előkészítése; rasszizmus, idegengyűlölet elleni kampányok szervezése; békevédő akciók, stb.

Hogyan járulunk hozzá a helyi közösségfejlesztéshez?

Az Útilapu önkéntesei a táborszervezés során felkeresik és felveszik a kapcsolatot a magyarországi táborhelyekkel, a kialakított partneri kapcsolat során a szervezés folyamatát végigkísérik, fenntartják a kapcsolatot a partnerrel és biztosítják az SCI hálózatán keresztül a magyar táborok nemzetközi elérhetőségét az önkéntesek számára, magyar táborvezetőket biztosítanak és értékelik a táborokat.

Kiknek nyújtottunk eddig segítséget?

  • a vörösiszap-katasztrófa utáni újjáépítésben segítettünk Devecseren
  • részt vettünk a nagykovácsi és csobánkai cserkészpark rendbetételében
  • hátrányos helyzetű és mentálisan sérült gyermekekkel foglalkoztunk Tiszadobon
  • időseknek segítettünk és gyermekekkel foglalkoztunk Ágasegyházán
  • segítséget nyújtottunk a kecskeméti SOS gyermekfaluban
  • Bátonyterenyén és Drávafokon segítettünk a különböző mezőgazdasági munkákban és sokat tanultunk a környezetvédelemről
  • együttműködtünk a szentgotthárdi önkormányzattal a történelmi napok megszervezésében

Táborszervezésben segítenél?

Ha szeretsz utazni Magyarországon és szeretsz szervezni, akkor jelentkezz munkacsoportunkba.

Tábort vezetnél?

Ha jól beszélsz angolul, s kipróbálnád magad csapatvezetőként, szeretnél nyáron egy helyi közösségfejlesztésben részt venni, jelentkezz hozzánk táborvezetőnek! A táborvezetőinket itthoni és akár külföldi tréningeken készítjük fel!

Táborozni szeretnél?

Ha egy SCI helyi tagszervezete által szervezett nemzetközi önkéntes táborok egyikében szeretnél részt venni, további információt a külföldi lehetőségek menüpont alatt találsz.

Kapcsolódó hírek

2018.
12. 05.

Partner felhívás önkéntes tábor szervezésére a 2019-es szezonra!

Az Útilapu Hálózat több mint 20 éves nemzetközi önkéntes tábor szervezési tapasztalattal új partnerszervezetek számára kínál együttműködési lehetőséget! Milyen egy önkéntes tábor? Az Útilapu és partnerszervezetei által szervezett nemzetközi önkéntes táborokban (eredeti nevükön építőtáborokban) 8-10 nemzetközi önkéntes és képzett helyi

2018.
11. 19.

Önkénteseket keres a táborszervező munkacsoportunk!

Az Útilapu legrégebbi tevékenysége a nemzetközi SCI helyi tagszervezeteként külföldről érkező önkéntesek részvételével megvalósuló helyi táborok szervezése.   A táborok jellemzően 2-3 hetesek, a nyári időszakban, 10-12 önkéntes részvételével zajlanak. Minden tábor valójában egy-egy helyben megvalósított önkéntes projekt. Az elvégzett